Київ. 4 березня. УНІАН. Виконуючий обов’язки координатора системи ООН, директор UNAIDS в Україні Яцек Тишко закликає керівництво держави до конкретних дій із забезпечення гендерної рівності.

Про це Тишко заявив на прес-конференції в УНІАН.

Він наголосив, що досягнення гендерної рівності в суспільстві є однією з цілей, яку заплановано досягнути до 2030 року відповідно до прийнятого Генеральною асамблеєю ООН у вересні 2015 р. Плані сталого розвитку світу на найближчі 15 років.

Відео дня

Від імені ООН в Україні Тишко привітав всіх жінок зі святом 8 березня та нагадав, що в 2016 році Міжнародний жіночий день святкується за темою: «Планета 50/50 до 2030 року: крок вперед до гендерної рівності».

Тишко наголосив, що гендерна рівність – це не тільки питання соціальної справедливості, але й питання стійкого економічного зростання. У нових цілях, які Генасамблея ухвалила минулого року, жіночому та гендерному питаннях відводиться дуже важлива роль.

За словами Тишка, в ООН вважають, що в Україні досягнуто певного поступу у питаннях гендерної рівності, але ще дуже багато треба зробити, щоб дівчата та жінки мали такі ж самі права як чоловіки, хлопці, ті ж можливості у всіх сферах життя, починаючи з соціальної, через економічну, закінчуючи політичною.

«Це важливо, бо досягнення гендерної рівності, покращення прав жінок, дівчат, забезпечення їх можливостями, які має інша частина населення, – це дає величезний поштовх для розвитку всім іншим, всій нації», - сказав Тишко, звертаючи увагу, що це доведено міжнародним досвідом і досвідом тих країн, де гендерні питання просувають багато років і які найрозвиненішими у світі.

«І ми закликаємо всіх партнерів в країні, перш за все, уряд та парламент, до того, щоб конкретними кроками - конкретними ініціативами, конкретними не тільки постановами і законодавством, але й конкретними практичними заходами найближчим часом - доводити, що ваша країна йде у правильному напрямку», - наголосив представник ООН в Україні.

За його словами, від України очікують не тільки ухвалення відповідних державних програм, але й їх фінансового забезпечення, а також моніторингу та оцінки результатів їх виконання.

Першочерговими завданнями у сфері гендерної рівності в Україні є рівноправна участь жінок у процесі прийняття рішень, включаючи питання миру і безпеки, доступ уразливих груп до гуманітарної допомоги і соціальних послуг, боротьба з домашнім і сексуальним насильством, а також торгівлею людьми, які посилились в результаті соціально-економічної кризи і воєнного конфлікту на сході України.

Своєю чергою голова Інформаційно-консультативного жіночого центру Олена Суслова заявила про втрати суспільства через гендерну нерівність. Зокрема, за її словами, в Україні жінки мають переважно кращу освіту, ніж чоловіки, але не використовують її повною мірою.

«Тобто, суспільство витрачається на освіту, а потім не отримує зворотнього зв’язку. І є дослідження, які говорять: якщо би це відповідало подальшому розвитку кар’єри жінки, то ми могли би збагатіти на 30%. Та недоотримана велика частина суспільного багатства – вона не була отримана і розподілена», - сказала Суслова, пояснюючи, що йдеться і про підвищення пенсій, покращення у сфері освіти, умов життя.

Іншим прикладом системної дискримінації, додала вона, є насильство проти жінок.

«А це також втрати. Суспільство дуже багато втрачає або витрачає на те, щоб це подолати. Це і медичні витрати, це і недоотриманий прибуток, це і лікарняні, й інші речі», - сказала Суслова, резюмуючи, що гендерна нерівність є «дуже болючою» проблемою для суспільства в цілому.