Київ. 4 березня. УНІАН. Громадські активісти, які виступають проти незаконної забудови, заявляють про свою непричетність до нападів на будівельні майданчики Києва. Таку заяву представники громадськості зробили в ході прес-конференції в УНІАН.

Як заявила в ході прес-конференції громадська активістка проти незаконних забудов, голова громадської організації «Барви Життя» Лідія Гончаренко, будівельні компанії цілеспрямовано організовували напади на свої ж будівельні майданчики «тітушок», які ламали паркани, нападали на будівельників і пошкоджували дорогу спецтехніку, щоб дискредитувати місцевих жителів і продовжити будівництво, не маючи для цього всіх необхідних документів.

«Столичні забудовники створили так звану «Продакшн студію». Возять автобусами «тітушок», висаджують їх біля тієї чи іншої будови і перед своїми камерами розігрують сценку, як начебто місцеві жителі замовляють у них якісь послуги. А після «тітушки» починають кидати на територію будівництва камені, коктейлі Молотова та інші предмети», - говорить Гончаренко.

Відео дня

«Ми не маємо до цих провокацій жодного стосунку, не маємо стосунку і до тих людей, які виходили разом із забудовниками на акції протесту під Київську адміністрацію, які від імені мешканців говорили на зустрічі з представниками КМДА про незаконні будівництва», - заявила Гончаренко.

Активіст Олексій Дмитрієв, який проживає в будинку по сусідству з будівництвом за адресою Святошинський провулок, 2а, також присутній на прес-конференції, зазначив, що всі дії, пов'язані із захистом свого двору, активісти проводили виключно своїми силами без застосування силових методів. «У нас немає проплачених активістів і найманих людей, які шантажують забудовників», - запевняє Дмитрієв.

За його словами, навіть репортажі у ЗМІ, в яких висвітлювалася ситуація навколо будівництва за цією адресою, насправді не мають нічого спільного з реальною ситуацією. «У ЗМІ були репортажі, в яких розповідалося про провулок Святошинський 2а, але ці репортажі підкріплюються фотографіями з абсолютно інших будівництв і на них не наші люди», - розповів Дмитрієв.

Він також розповів, що мешканці сусідніх будинків побоюються, що будівництво нового будинку на цій території призведе до соціальної катастрофи. «У нас досить вузькі проїзди, які неможливо ні реконструювати, ні розширити. Нікуди дівати автомобілі. В результаті опинимося замкнені і ми, і нещасні люди, які куплять квартири в новому будинку», - розповів Дмитрієв.

Власник історичної будівлі у Шевченківському районі Києва на вул. Коперника, 7 Юрій Руголь у ході прес-конференції розповів, що поруч з його будинком, де жив його дід-козак, зараз незаконно зводиться 26-поверхова будівля, через що історичний об'єкт почав валитися. «У нас вже з'явилися тріщини в стінах і порвало теплові мережі. П'ять днів будинок був без тепла», - розповів він.

Він також зазначив, що будь-які спроби мирного протесту проти цього будівництва моментально знаходять відповідну реакцію у вигляді силового протистояння.

За словами Гончаренко, активісти не раз зверталися до Київської міської державної адміністрації з проханнями зупинити незаконні дії столичних забудовників, в результаті яких руйнуються історичні будівлі і порушується історичний вигляд міста. Однак реакції від столичної влади так і не було.

Як повідомляв УНІАН, за даними КМДА в 2015 році в Києві було зупинено близько 50 незаконних будівництв. Серед них ЖК «Перлина Троєщини», «Сосновий бір», «Східні ворота» і «Мозаїка», які здійснювалися без дозвільних документів. На самобудах було вилучено будівельну техніку.