Київ. 1 березня. УНІАН. Виробники і переробники молока закликають уряд проводити інтервенції на ринку молока, щоб вивести з ринку надлишок молочної продукції, стимулювати виробництво і не допустити збільшення фінансових проблем учасників ринку, заявив на прес-конференції в УНІАН голова Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Андрій Дикун.

«Ціна питання - врятувати всю молочну галузь України, мати якісні продукти, виходити на зовнішні ринки - близько 1,5 млрд грн, які і так є в Аграрному фонді. Тільки наші державні підприємства чомусь макаронами починають торгувати, ще якісь речі цікаві робити замість того, щоб займатися повноцінними інтервенціями», - сказав він.

Як зазначив присутній на прес-конференції економіст Департаменту технічного співробітництва Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН Андрій Ярмак, на ринку України профіцит молока становить до 1 млн тонн.

Відео дня

«У нас сьогодні реально над ринком висить десь до 1 млн тонн молока, 700-800 тис. тонн, за різними оцінками, яке необхідно зняти з ринку», - сказав Ярмак.

Крім того, він повідомив, що доходи молочних підприємств у минулому році знизилися порівняно з 2014 роком на 31%, а порівняно з 2013 роком - на 36%. Щоб зниження доходів не відбулося у 2016 році, молочникам необхідно підвищити ефективність виробництва на 5-7%.

Економіст зазначив, що ще одним виходом із ситуації, що склалася з профіцитом молока, є пошук нових ринків збуту. У разі, якщо спроби вийти на зовнішні ринки не увінчаються успіхом, Україна через три роки може перетворитися у нетто-імпортера молочної продукції.

«Залежно від того, наскільки успішно наш молочний бізнес займатиметься пошуком нових каналів збуту продукції, цілком може статися так, що приблизно через три роки ми будемо імпортувати більше молочних продуктів, ніж експортувати, у молочному еквіваленті», - наголосив Ярмак.

Голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський, який також брав участь у прес-конференції, зазначив, що профіцит молока - це сезонне явище, яке очікується з травня по серпень, і погодився, що державні інтервенції допоможуть підтримати виробників.

«Я очікую, що цього року держава зробить такий крок назустріч переробній промисловості та молочному скотарству», - сказав Чагаровський.

Він також повідомив, що у 2015 році ціни на молокосировину у гривневому еквіваленті зросли на 25% порівняно з 2014 роком, оптово-відпускні ціни переробників піднялися на 21-25%, а роздрібні мережі підвищили ціни на 31-35%.

Незважаючи на це, як зазначив Дикун, зростання цін не покрило витрат виробництва - підприємства продавали молоко по 6-6,5 грн/л за собівартості 7-7,5 грн/л.

За словами заступника голови ВАР Михайла Соколова, в поточному і майбутньому році молочні підприємства будуть змушені продовжити підвищувати ціни у зв'язку з несприятливими податковими нововведеннями, які передбачають урізання пільги з податку на додану вартість (молочники перераховують до бюджету 20% нарахованого податку, тоді як раніше 100% залишали на розвиток виробництва). Крім того, очікується повне скасування пільги у 2017 році. У зв'язку з цим аграрії пропонують знизити ПДВ на тваринницьку продукцію, щоб не допустити значного підвищення цін для споживачів і падіння попиту.

«Якщо нам вдасться або зберегти спецрежим, або знизити ставку ПДВ, ми дійсно зможемо тоді попередити розвиток такого негативного сценарію», - сказав Соколов.

Як повідомляв УНІАН, за даними Державної служби статистики, у 2015 році Україна істотно скоротила виробництво молочної продукції. Зокрема, виробництво молока знизилося на 11%, до 966 тис. тонн, вершкового масла - також на 11%, до 101 тис. тонн, спредів і жирових сумішей - на 31%, до 36,2 тис. тонн, свіжого неферментованого сиру - на 9%, до 67,2 тис. тонн, жирних сирів - на 5%, до 123 тис. тонн, йогуртів - на 9%, до 426 тис. тонн, а молоковмісних продуктів - на 10%, до 155 тис. тонн.