Київ. 29 лютого. УНІАН. Експерти громадських організацій та науковці розробили проект «Стратегії розвитку соціального діалогу в Україні» для збереження балансу соціально-економічних інтересів держави, роботодавців і профспілок.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив координатор проекту Секретаріату Форуму громадянського суспільства Східного партнерства «Разом сильніші – новий соціальний діалог в країнах Східного партнерства» Ростислав Дзундза.

«За підсумками нашого проекту ми можемо стверджувати, що фактично в Україні інституції соціального діалогу існують, є досить гарна законодавча база. Але ці інституції недостатньо формалізовані, і їх межі розмиті», - сказав Дзундза.

Відео дня

Дзундза зазначив, що проект дослідження стану соціального діалогу проводився упродовж 6 місяців не тільки в Україні, але також у Молдові і Грузії, які теж підписали угоду про асоціацію з Євросоюзом.

За словами представника Національної академії державного управління при президентові України Андрія Мішина, також присутнього на прес-конференції, в Україні необхідно вдосконалити законодавчу базу, модернізувати систему колективних переговорів і врегулювання трудових спорів та посилити потенціал учасників соціального діалогу.

Як зазначив Мішин, це необхідно тому, що якщо під час прийняття важливих державних рішень, наприклад, бюджету країни, влада враховує зауваження профспілок і роботодавців, то під час подальшого внесення правок все вирішують уряд і парламент.

Мішин також зазначив, що Верховна Рада не є достатньо репрезентативним органом, оскільки представляє в основному інтереси олігархів – великих роботодавців. «Така система неефективна, оскільки виходить, що нам потрібен соціальний діалог тільки для того, щоб олігархи могли ходити в Кабінет міністрів і до президента», - сказав Мішин.

Для реформування системи соціального діалогу та приведення її до європейського вигляду, коли держава, роботодавці і профспілки ефективно взаємодіють між собою, в рамках проекту «Разом сильніші – новий соціальний діалог в країнах Східного партнерства» було розроблено проект відповідної стратегії. Цей проект був направлений в Адміністрацію президента, Національну раду реформ, профспілки і спілки роботодавців. Автори проекту повідомили, що він отримав багато відгуків від представників роботодавців та профспілок під час обговорення. Вони також закликають президента затвердити проект стратегії своїм указом і почати розробку повноцінного плану дій з реформування соціального діалогу в Україні.

Довідка УНІАН. Східне партнерство є політичною ініціативою, початок якої було покладено на Празькому саміті в травні 2009 року, і яка спрямована на зближення 6 східних сусідів - Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови і України з ЄС. Співпраця ЄС із східними партнерами орієнтована на стимулювання політичних і соціально-економічних реформ. Це означає зміцнення демократії та досягнення стабільного і збалансованого зростання в інтересах громадян.