Київ. 25 лютого. УНІАН. Умови українського тендера з впровадження послуги перенесення номера при зміні оператора (MNP) скопійовано з російського тендеру і під конкретного переможця, яким стала компанія «Діалінк», що представляє інтереси іншої компанії – «Медіафон».

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив директор сектора телеінформаційних систем польської компанії «Т4В» Петро Нашковські. Ця компанія також брала участь у тендері й подала скаргу в Антимонопольний комітет України з метою оскаржити результати торгів.

«Українські вимоги - це копія вимог із російського тендеру, які створив «Медіафон», - сказав Нашковські.

За його словами, компанія «Медіафон» впровадила послугу перенесення номера на російському ринку і планує використовувати цю систему в Україні, незважаючи на те, що українські вимоги щодо захисту особистих даних відрізняються від російських.

При цьому він відзначив, що задекларований «Медіафоном» термін виконання та впровадження послуги MNP до 1 квітня не може бути виконано.

«Медіафон» задекларував, що виконає і впровадить систему на 90 днів раніше, тобто до 1 квітня 2016 року. Маю зауважити, що впровадження системи - це не запуск самої системи, а й інтеграція з операторами, і період пробної експлуатації, оскільки Україна має дуже специфічні вимоги про захист особистих даних», - сказав топ-менеджер «Т4В».

За його словами, всі учасники, пропозиції яких на тендері перевищували 71 млн грн, повідомили про готовність запровадити MNP не раніше 1 червня 2016 року, що є найбільш реальним терміном.

«Виникає питання — це тендер на проектування, створення і впровадження системи чи тендерна пародія на закупівлю вже готового технічного рішення?», - сказав він, зазначивши, що «Т4В» успішно впровадила послугу в Польщі.

Нашковські також відзначив, що навіть якщо «Медіафон» буде впроваджувати послугу перенесення номера в Україні, то стабільність роботи системи і якість послуги не буде надано належним чином, оскільки для того щоб виграти тендер, компанія подавала недостовірні дані.

«Через це переможець отримав 4,5 балу, а учасники, які подавали правдиві дані, отримали набагато менші бали», - вважає представник «Т4В».

При цьому він відзначив, що пропозиція «Медіафона» не передбачає наявність дублюючого обладнання, яке значно збільшить стабільність роботи системи.

«Медіафон» надав показник надійності системи на рівні 99,74%... Наш показник становив 99,99%. Для тих, хто розбирається в технології, ця різниця істотна», - наголосив Нашковські, відзначивши, що сподівається на належний розгляд скарги компанії в АМКУ 2 березня.

Разом з тим, він повідомив, що в 2013 році «Т4В» планувала вийти на аналогічний тендер у Росії, однак через умови на користь «Медіафона» компанія не змогла взяти в ньому участь.

Як повідомляв УНІАН, про початок процедури державних закупівель послуг для створення і впровадження централізованої бази даних, необхідної для запуску послуги MNP, «Український державний центр радіочастот» (УДЦР) оголосив у вересні 2015 року.

25 січня 2016 року УДЦР оголосив компанію «Діалінк» переможцем тендеру з впровадження послуги MNP зі стартовою ціною 71,8 млн грн.

У першому тендері взяли участь 4 компанії: «Діалінк» з ціновою пропозицією 67 млн грн з ПДВ, «Т4В» - 62,3 млн грн, «Ес Ай центр» - 25,8 млн грн і «Технічний центр інтернет» - 17,7 млн грн. Однак УДЦР на засіданні 5 листопада заявив, що жоден із учасників не надав повного пакета документів, передбаченого законом про здійснення держзакупівель, і оголосив про повторне проведення конкурсу.

У повторному тендері взяли участь 6 компаній: Huawei, яка запропонувала ціну з ПДВ 26,9 млн грн, Ericsson - 107,7 млн грн, «Діалінк» - 71,8 млн грн, «Ес Ай Центр» - 39,6 млн грн, «Т4В» - 82,3 млн і «Українські спеціальні системи» - 89,3 млн грн.

Довідка УНІАН. Група «T4B» створена в 2003 році й включає ряд компаній, які мають польський капітал.

Група реалізує проекти в галузі енергетики, телекомунікацій, внутрішньобудинкових автоматичних систем тощо.

Компанія «Т4В» стала третьою компанією, яка вирішила оскаржити результати торгів в АМКУ. Раніше комітет вже звернулися українські IT-компанії «Технічний центр інтернет» та «Ес Ай Центр».