Київ. 24 лютого. УНІАН. В Україні засновано Комітет етики правосуддя.

Про це виконавчий директор комітету Станіслав Батрин заявив на прес-конференції в УНІАН.

Як заявив Батрин, Комітет етики правосуддя вивчатиме факти недостойної професійної поведінки учасників судових процесів: суддів, адвокатів та прокурорів й спрямовуватиме свої висновки до Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, генерального прокурора і Національної асоціації адвокатів.

Відео дня

Він зауважив, що учасники проекту "Відкритий суд" впродовж 2015 року здійснили відеофіксацію понад 3 тис. судових процесів, завдяки чому було виявлено ряд фактів непрофесійного ставлення з боку суддів, адвокатів та прокурорів до своїх обов'язків під час судових процесів.

"Були випадки, коли підозра вручалася особі безпосередньо в залі суду, коли прокурори, не підготувавшись до справи, тим не менше, підтримували державне обвинувачення. Також було зафіксовано негідну поведінку адвокатів. За наслідками такої поведінки має слідувати відповідальність. Можливо, це попередження, а, можливо, звільнення", - сказав Батрин.

Він наголосив, що саме такі випадки розглядатиме Комітет етики правосуддя на своїх щомісячних публічних засіданнях, а кожен громадянин зможе звернутися до нього зі скаргою на того чи іншого адвоката, прокурора чи суддю, що й стане підставою для розгляду.

Своєю чергою голова Комітету етики правосуддя, правознавець-міжнародник, доктор юридичних наук, професор Володимир Василенко зазначив: "Не секрет, що у судових засіданнях і судді, і адвокати, і прокурори часто поводять себе неналежно. Компетенція комітету - створити таку атмосферу в судовій залі, яка б відповідала цивілізованим критеріям, щоб судді і прокурори не ображали громадян, що прийшли в суд за захистом свої прав".