Київ. 22 лютого. УНІАН. Перерозподіл ресурсів на користь Російської Федерації є домінуючим мотивом функціонування Євразійського економічного союзу, що демонструє перший рік його існування.

Таку думку висловив директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін на прес-конференції в УНІАН.

"Підсумки 2015 року дають підстави стверджувати, що ЄАЕС є не стільки економічним, скільки політичним союзом, об'єднуючим фактором якого є Росія, оскільки деякі країни, наприклад, Вірменія і Казахстан або Білорусь і Киргизстан, практично не взаємодіють між собою", - сказав він.

Також експерт наголосив, що у довгостроковій перспективі економічний ефект від ЄАЕС для Росії значно поступається іншим пріоритетам створення і розвитку цього об'єднання, включаючи політичний тиск на країни-учасниці.

Крім того, на думку Бароніна, країни, які входять до ЄАЕС, не виконують нормативи монетарної політики, включаючи інфляційні показники, що унеможливлює створення єдиної валютної зони на території цих країн.

"Необхідно констатувати, що країни ЄАЕС з існуючою структурою економіки і макроекономічними показниками не можуть діяти у рамках єдиних параметрів грошово-кредитної політики. Формування єдиних виконуваних нормативів при цьому є нездійсненним завданням", - зазначив директор аналітичної групи.

При цьому керуючий партнер Da Vinci AG Андрій Колпаков, який був присутнім на прес-конференції, підкреслив, що товарообіг між країнами ЄАЕС у перший рік його функціонування впав на 25,8%.

"Казахстан скорочує товарообіг з учасниками ЄАЕС у рамках загального негативного тренду внутрішньої економіки, пов'язаного з падінням цін на сировинні товари, яке негативно позначається на його економіці ... Що стосується Білорусі, то вона диверсифікує ринки збуту і серйозно скорочує торгівлю з азіатськими партнерами в ЄАЕС. ЄАЕС не є стратегічним партнером Білорусі, і значні ставки на нього у Мінську не роблять", - сказав він.

Також експерт зазначив, що актуальною торговельною стратегією для України щодо ЄАЕС є вибудовування двосторонніх відносин з країнами - членами союзу.

"Якщо ми говоримо про Білорусь, то потрібно чітко розуміти, що нам вигідний реекспорт через територію Білорусі певної частки українських товарів, навіть якщо буде якась переробка сировини на території Білорусі, оскільки за нинішніх умов нам вибирати між ринками не доводиться. Що стосується Казахстану, то Китай украй зацікавлений у побудові транзитного шляху, в тому числі - через територію України, що робить нашу співпрацю (з Казахстаном - УНІАН) дуже і дуже перспективною", - сказав Колпаков.

Як повідомляв УНІАН, країни Євразійського економічного союзу - Казахстан, Білорусь, Киргизія і Вірменія - не підтримали Росію у питанні відмови від зони вільної торгівлі з Україною, яка діє у рамках СНД.

Довідка УНІАН. Євразійський економічний союз створено 29 травня 2014 року З 1 січня 2015 року договір про його створення набрав чинності; у нього увійшли Білорусь, Казахстан і Росія, 2 січня - Вірменія, а 14 травня до нього приєднався Киргизстан.

Фото новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/63386