Київ. 18 лютого. УНІАН. Відома українська альпіністка, яка здійснила понад 50 сходжень, Тетяна Яловчак звертається до керівництва України та українців з проханням допомогти сплатити решту суми для участі у жіночій міжнародній експедиції на найвищу вершину світу - Еверест.

Про це вона сказала на прес-конференції в УНІАН на тему: «Вперше українська жінка підкорить найвищу вершину світу – Еверест».

Яловчак зазначила, що для участі в експедиції необхідно внести 90 тис. доларів. «Вже внесено суму в 30 тис. доларів, решту суму необхідно внести до 1 березня. Експедиція під загрозою зриву, залишилося мало часу, і я закликаю людей відгукнутися», - сказала спортсменка.

Як зазначила альпіністка, вона вже зверталася з проханням надати фінансову підтримку до президента України Петра Порошенка, але відповіді поки що не отримала.

За словами Яловчак, головна мета сходження - прославлення українських жінок, їх героїзму, краси, мужності та патріотизму. Спортсменка підніме на найвищу вершину світу символ української жіночності - рушник з побажаннями сучасних українців майбутнім поколінням.

Яловчак повідомила, що початок експедиції заплановано на 12 квітня. «Планується експедиція на два місяці. Це дещо плаваючий графік, можливо, буде кінець березня, а повернення 1 червня. Все залежатиме від погоди», - сказала вона.

За словами Яловчак, по закінченні експедиції рушник стане експонатом одного з музеїв.

Вона розповіла, що займається альпінізмом понад 10 років, піднімалася на Гімалаї, Кіліманджаро, Аконкагуа, Ельбрус.

Як сказала Яловчак, на даний момент у складі експедиції заявлено сім учасниць, зокрема, з Болгарії, Вірменії, троє вже підтвердили та оплатили свою участь.

«Питання моєї участі у підвішеному стані. Те, що вже витрачено, не повертається назад. Тільки дозвіл на підйом коштує 10 тис. доларів, кисню необхідно взяти на 13 тисяч на всю експедицію», - повідомила Яловчак.

Альпіністка планує викладати відео своєї експедиції в YouTube.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/63317