Київ. 12 лютого. УНІАН. У Києво-Святошинській райраді на Київщині ініціюють створення на базі наразі не діючого комунального табору «Корчагинець» загальнодержавного оздоровчого центру для дітей з обмеженими фізичними можливостями.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив депутат Києво-Святошинської районної ради Олександр Тігов.

Водночас він повідомив, що реалізації ідеї заважає те, що табірний комплекс зараз намагається привласнити приватна особа з окупованого Донецька. І з’ясувалося це, за словами Тігова, несподівано, коли в райраді почали збір документів про об’єкт для можливості залучення інвесторів.

Відео дня

Тігов зазначив, що пропозицію про створення оздоровчого центру саме в рекреаційній зоні Києво-Святошинського району на Київщині, на території табору «Корчагинець», де є всі відповідні умови – озеро, ліс, він озвучив для канадських інвесторів 2 грудня 2015 р. на круглому столі в Адміністрації президента України, що відбувався за участю, в тому числі, дружини президента Марини Порошенко та представників канадської сторони, серед яких, зокрема, був екс-міністр Канади з соціальної політики та інші фахівці. Гості ділились досвідом реформування сфери послуг для осіб з обмеженими можливостями.

Після зустрічі знайшовся інвестор, який зацікавився об’єктом, додав депутат райради.

«Коли почав займатися документами, зіштовхнувся з тим, що рішенням Донецького суду колишній дитячий табір, а тепер оздоровчий комплекс «Смерекова хата», був зареєстрований, і визнано право власності на нього за приватною особою. Але ми не розуміємо, як це сталося, - нашу власність, власність громади, передали приватній особі. Наша мета – повернути землю громаді та розпочати там будівництво нового комплексу», - сказав Тігов.

Він уточнив, що мова йде про 5 га рекреаційної території.

Адвокат Сергій Нурищенко повідомив, що завдяки швидкій реакції прокуратури на звернення депутатів райради, на об’єкт зараз накладено арешт.

«Нещодавно з’явився адвокат приватної особи, який приїхав з групою людей спортивної статури, і намагалися проникнути на об’єкт. Вони навіть викликали міліцію, ніби їх як власників на об’єкт не пускають… Як з’ясувалось за документами, цей адвокат має довіреність від мешканця Донецька, який є пенсіонером... І має довіреність не тільки вчиняти будь-які дії з тим об’єктом, а й приватизувати земельну ділянку. Тому постала потреба накласти арешт на весь об’єкт в цілому», - пояснив юрист.

За словами Нурищенка, зараз прийняті зміни до законодавства і запроваджено оскарження дій і рішень реєстратора на нерухоме майно безпосередньо через Міністерство юстиції. «Ми таку скаргу підготували, будемо подавати до Мін’юсту», - повідомив він щодо найближчих кроків з повернення оздоровчого комплексу територіальній громаді.

Тігов висловив сподівання, що спільними діями громади, райради, активістів та за сприяння державних органів, публічності об’єкт вдасться повернути та використовувати надалі для потреб українських діток, які потребують особливої уваги.

Як повідомлялося, піонерський табір «Корчагинець» був переданий в оренду в 2000 році Києво-Святошинським виробничим управлінням ЖКГ.

Згодом орендар збудував там без дозволу готель, спортзал, кафе та інші об’єкти, що ввійшли до складу комплексу «Смерекова хата». Фірма намагалася оформити цей об’єкт собі у власність, але у 2010 році його визнано самочинним будівництвом. У 2012 році суд зобов’язав орендарів знести комплекс «Смерекова хата». Але об’єкт не знесли і він не був ніким оформлений у власність. У 2013 році суд визнав його власністю землекористувача – Києво-Святошинського ВУЖКГ.

Однак попри те, що комплекс з 2013 року перейшов у комунальну власність, фактично його продовжував використовувати колишній орендар, який чинив перешкоди комунальникам у користуванні майном.