Київ. 12 лютого. УНІАН. Представники партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» планують подати на розгляд уряду пропозиції щодо проведення реформ в ряді галузей за прикладом Грузії.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН на тему: «Що повинна зробити українська влада для впровадження ефективних реформ за прикладом Грузії» народний депутат, член президії політради «УКРОПу» Віталій Купрій.

Він відзначив, що цього тижня представники «УКРОПу» відвідали Тбілісі на запрошення посла Грузії в Україні Міхеїла Уклеби з метою обміну досвідом для впровадження реформ в Україні.

«Нам все дуже сподобалося, я думаю, що ми зараз оформимо певні пропозиції і будемо зустрічатися з чиновниками», - сказав депутат.

Зокрема, представники «УКРОПу» відвідали парламент Грузії, Міністерство внутрішніх справ Грузії, Міністерство виконання покарань, Будинок юстиції, Реєстраційну службу, мерію Тбілісі.

«Ми провели зустрічі в парламенті, з членами комітету з євроінтеграції, з представниками провладних партій і з опозиційними громадськими організаціями, які представляють рух Міхеїла Саакашвілі», - сказав Купрій.

«Нам хотілося побачити на власні очі, який саме передовий досвід можна перейняти в Грузії. Ми були просто в захваті від того, що ми побачили», - додав він.

На переконання представників «УКРОПу», подібні реформи необхідно невідкладно впроваджувати в Україні.

Купрій повідомив, що під час візиту українська делегація ознайомилася з успішним грузинським досвідом проведення реформ у сфері оформлення правовласності, надання комунальних послуг, переробки побутових відходів, землекористування та землевідведення, а також функціонування пенітенціарної служби та поліції.

Зокрема, Купрій зазначив, що його вразило, наскільки Грузія просунулася в питанні захисту прав людини. «Нас дуже цікавить ситуація з СІЗО, я б дуже хотів, щоб у нас була ліквідована ця система», - сказав Купрій. За його словами, необхідно забезпечити права людей, які перебувають в СІЗО. «Дуже важливо, щоб з людьми, які засуджені, спілкувався психолог, соціальний працівник», - сказав Купрій. «Я вважаю, що Грузія настільки пішла вперед в питанні поваги до прав людини, що нам є чому тут повчитися», - додав депутат.

Також, за його словами, необхідно впроваджувати реформи в медичній галузі. «У нас буде зустріч з колишніми грузинськими чиновниками-реформаторами, один із них Квіташвілі. Мені дуже хочеться зрозуміти, чому вже близько як півтора року пройшло від того часу, як цю люди обіймають свої посади, але й досі немає законодавчих ініціатив, які б дозволили змінити і покращити ситуацію в сфері охорони здоров’я», - сказав Купрій.

Він повідомив, що підготує звіт про отриманий грузинський досвід і буде разом з колегами впроваджувати все те позитивне, що побачив.