Київ. 8 лютого. УНІАН. Інвестори скандально відомої київської недобудови - житлового комплексу «Приозерний» мають намір звернутися до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) для розслідування зловживань високопосадовців Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства при будівництві даного об'єкта.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила інвестор житлового комплексу та уповноважена особа громадської організації «Правозахисне об'єднання «За житловий комплекс «Приозерний» Валентина Гурина.

«Ми вимагаємо від НАБУ, щоб воно розслідувало неправомірні, на наш погляд, дії високопосадовців  і вжило відповідних заходів», - сказала вона.

Відео дня

Гуріна зазначила, що права інвесторів порушили також представники наглядової ради Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, які, згідно з програмою «Доступне житло», мали брати участь у контролі за процесом будівництва житлового комплексу, але не робили цього.

«Коли ми прийшли на прийом до Дмитра Ісаєнка (на той момент заступника голови Мінрегіону, звільнений у січні 2015 року - УНІАН), то з'ясувалося, що кошти учасників програми «Доступне житло» ще знаходяться на рахунках у банках, а цими рахунками керує Молодіжний фонд (Держфонд сприяння молодіжному житловому будівництву - УНІАН). Він бере відсотки від забудовника, від громадян і має все контролювати, але контролює він лише свої банківські рахунки», - додала вона.

Гурина також нагадала, що 11 грудня 2014 року прем'єр-міністр Арсеній Яценюк дав доручення віце-прем'єр-міністру Геннадію Зубку створити міжвідомчу групу для вирішення питання добудови даного будинку.

«Замість цього на будівництво завели іншого забудовника без якихось документів, який вивів активи на 80 млн грн. Він створював якусь імітацію будівництва, але у квітні 2015 року зник», - сказала Гурина.

За її словами, інвестори хотіли у грудні минулого року зустрітися з мером Києва Віталієм Кличком. «Кличко з нами не зустрівся, з нами зустрівся начальник департаменту будівництва Олександр Спасибко, який сказав, що єдиним виходом є банкрутство забудовника», - зазначила активіст.

За словами присутньої на прес-конференції члена правління Всеукраїнської асоціації допомоги постраждалим інвесторам Ірини Андрійчук, громадські організації мають самі контролювати державні органи управління, щоб не допустити погіршення ситуації. «Законопроекти зараз пишуть забудовники під себе. Тому від громадських організацій зараз потрібен контроль державних діячів», - зазначила вона.

При цьому Андрійчук підкреслила, що Київ має бути прикладом для всієї країни у питаннях розв’язання таких ситуацій з об'єктами незавершеного будівництва. «Це стосується кожного. У нас потерпілих - один мільйон сімей. Тому, як ми розв’яжемо цю ситуацію в Києві, так буде і по всій країні, тому що на нас всі дивляться», - сказала вона.

Експерт з будівництва Володимир Приймак, який також був присутній на прес-конференції, повідомив, що на даний момент житловий комплекс готовий на 60-80%.

«На мій погляд, він готовий на 60-80%. Будинок повинен мати 15 ліфтів, п'ять було придбано. Вся електроніка з чотирьох ліфтів вивезена, п'ятий ліфт повністю вкрали. Енергомережі і каналізація до будинку підведені, але в самому будинку цього немає ... Я оцінюю вартість добудови будинку у 80-100 мільйонів гривень», - підсумував він.

До того ж, підтримку та допомогу у захисті законних інтересів, постраждалим  інвесторам довгобуду ЖК "Приозерний"  пообіцяли  присутні на прес-конференції  представники  Київської міської ради, серед яких, депутат Київради Олександр  Гончаров та помічник першого заступника голови постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування Романа Марченка - Ігор Соболь.

Як повідомляв УНІАН, в листопаді 2015 року інвестори житлового комплексу «Приозерний» звинуватили Мінрегіон та КМДА у причетності до корупційних схем і звернулися до уряду з проханням сприяти завершенню будівництва об'єкта.