Київ. 25 січня. УНІАН. Для президента України Петра Порошенка в лютому цього року вирішальними будуть два ключові питання: конституційна реформа і врегулювання українсько-російського воєнного конфлікту.

Про це директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала і його заступник Олексій Голобуцький заявили під час прес-конференції в УНІАН на тему: «Індекс модельованої політичної активності – лютий 2016: топ-20 України».

На думку експертів, в обох цих процесах роль президента буде вирішальною. Вони вважають, що наслідком конституційної реформи може стати або суттєве посилення позицій Порошенка, якщо вдасться акумулювати 300 депутатів, або ситуація буде доведена до розвалу більшості та розпуску парламенту.

Відео дня

«В цьому випадку формат більшості залежатиме від виборчої системи. Але для Порошенка це також буде суттєвим випробуванням та джерелом ризиків для стабільного президентства»,- зазначається в оприлюдненому індексі моделювання політичної активності (ІМПА).

На другому місці в рейтингу політиків з найвищим ІМПА - голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Експерти зазначають, що на лютий припадає вирішення суттєвих проблем, накопичених за 2015 рік.

«Важливо, що їх вирішення перенесено безпосередньо до стін парламенту. З цим пов’язана важлива роль спікера в законодавчому процесі», - зазначається в ІМПА.

Серед таких питань – конституційні зміни в частині децентралізації влади та надання особливого статусу так званим «ДНР» і «ЛНР», судова реформа, яка передбачає внесення змін до Конституції, прийняття змін до Податкового кодексу та держбюджету, збереження або переформатування парламентської більшості, кадрові зміни у складі Кабінету міністрів та можлива відставка усієї урядової команди.

«Треба зважити, що парламент традиційно залишається місцем зняття політичної та соціальної напруги, а тому від уміння спікера зняти найбільш суперечливі і гострі моменти залежить доля і більшості, і уряду і в цілому діючого складу Верховної Ради», - зазначається в ІМПА.

На третьому місці - прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Експерти наголосили, що для Яценюка питання переформатування уряду є вкрай важливими.

«Він складно закінчив 2015 рік: публічний конфлікт з Михеїлом Саакашвілі, інцидент з Олегом Барною. Його політична сила втратила будь-яку популярність та де-факто після місцевих виборів 2015 року зійшла з електоральної арени, тому для діючого прем’єр-міністра початок 2016 року буде не менш складним», - зазначається у ІМПА.

Експерти вважають, що питання відставки Яценюка залишиться актуальним.

«Самі урядові перетасування важливі для Яценюка з двох причин: по-перше, урядові перестановки можуть серйозно пересварити парламентську більшість та призвести до урядової кризи. По-друге, для Яценюка важливо зберегти за найближчими своїми соратниками – Арсеном Аваковим та Павлом Петренком ключові міністерські посади, щоб остаточно не перетворитися на «весільного генерала», - зазначається в ІМПА.

Експерти зауважили, що відставка Яценюка призведе до політизації образу прем’єр-міністра.

Четверте місце в рейтингу політиків з найвищим ІМПА посідає голова Одеської обласної державної адміністрації Саакашвілі. На думку експертів, зростання його активності пов’язане з бажанням створити на базі Антикорупційного форуму нову політичну силу.

«Проект запускається під дострокові парламентські вибори, масовано по областям формуються ініціативні групи», - вказано в ІМПА.

П’яте місце в рейтингу політиків з найвищим ІМПА посідає перший заступник глави Адміністрації президента Віталій Ковальчук, як один з кандидатів, як зазначили експерти, на посаду першого віце-прем’єр-міністра з широкими повноваженнями.

«Навіть сам факт претендування на вирішальну урядову посаду надасть Ковальчукові додаткової публічності та супутньої піар-активності», - зазначається в ІМПА.

На думку експертів, Ковальчук має дві переваги з точки зору можливості обійняти зазначену посаду: він влаштовує президента, а також (з партійно-парламентської точки зору) не має політичних амбіцій, тобто може влаштувати і Верховну Раду.

Далі йдуть міністр закордонних справ Павло Клімкін, міністр внутрішніх справ Аваков, лідери фракцій «Батьківщина» Юлія Тимошенко, «Опозиційний блок» Юрій Бойко та перший заступник голови фракції «БПП» Ігор Кононенко.

До другої десятки рейтингу модельованої політичної активності увійшли: секретар СНБО Олександр Турчинов, глава НБУ Валерія Гонтарева, міністр фінансів Наталя Яресько, генпрокурор Віктор Шокін, народні депутати Олег Березюк «Об’єднання «Самопоміч» та Олег Ляшко (Радикальна партія), лідер Громадянської блокади Криму Ленур Іслямов, міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин, голова НАБУ Артем Ситник, екс-глава СБУ Валентин Наливайченко.