Київ. 19 січня. УНІАН. Освітня компанія GoIT з метою розвитку освіти у сфері інформаційних технологій в Україні за підтримки ООН має намір з 1 лютого цього року запустити проект з безкоштовного навчання внутрішньо переміщених осіб спеціальностям в IT-секторі.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила Олександра Целищева - експерт Проекту Програми Розвитку ООН "Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні", в рамках якого реалізується ця програма.

"IT-сфера стрімко розвивається і потребує все більше фахівців, при цьому отримати базовий рівень підготовки, щоб розпочати кар'єру, реально за пару місяців. Саме тому перекваліфікація у сфері IT стала пріоритетною діяльністю нашого проекту. Завдяки програмі вже навесні переселенці зможуть отримати нову високооплачувану роботу», - повідомила Целищева.

За її словами, цей проект реалізується за фінансової підтримки уряду Японії, вартість навчання за програмою перекваліфікації переселенців в IT-сфері на одну людину становить від 300 до 1 тис. дол.

Вона також додала, що виконавцем навчальної програми є освітня компанія GoIT, яка спеціалізується на навчанні IT-фахівців.

За словами СЕО і співзасновника освітньої компанії GoIT Андрія Пивоварова, присутнього на заході, у рамках цього проекту будуть безкоштовно перекваліфіковані 240 переселенців, з них 160 осіб навчатимуться у форматі онлайн, 50 осіб навчатимуться в Харкові, 30 - у Запоріжжі.

Він повідомив, що заявки на навчання можна подавати до 25 січня 2016 року, на даний момент подали заявки близько 2 тис. осіб, з них 1400 вже пройшли тестування, після чого буде проведено співбесіду і прийнято рішення про зарахування на курси.

За його словами, тривалість навчання - чотири місяці, а після завершення програми найбільш успішні учасники будуть рекомендовані на роботу у провідних українських IT- компаніях.

За словами присутнього на заході заступника глави Адміністрації президента України, екс-гендиректора «Microsoft Україна» Дмитра Шимківа, Європа потребує 900 тис. кваліфікованих фахівців у сфері IT, а українські фахівці дуже затребувані за кордоном.

«Інтелектуальний потенціал України надзвичайний. Незважаючи на всю складність економічної ситуації, українська інноваційна IT-галузь рухається вперед, і ми чуємо все більше історій, коли міжнародні інвестори розглядають українські стартапи і український IT-бізнес як перспективну глобальну інвестицію», - підкреслив Шимків.

Як повідомляв УНІАН, за даними Мінсоцполітики, на 18 січня на обліку перебувають близько 1,7 млн внутрішніх переселенців з Донбасу та Криму.

Згідно з доповіддю «Глобальний звіт про розвиток інформаційних технологій - 2015», складеному Всесвітнім економічним форумом (ВЕФ), Україна посіла 71-е місце у світі за рівнем розвитку інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), піднявшись за рік на 10 позицій порівняно з торішнім показником (у 2014 році у цьому рейтингу Україна посідала 81-е місце). При формуванні рейтингу організація розрахувала Індекс мережевої готовності, який характеризує рівень розвитку ІКТ у 143 країнах світу.

На думку ряду експертів ринку інформаційних технологій, основною загрозою розвитку української сфери інформаційних технологій є відплив кваліфікованих кадрів за кордон через нестабільну ситуації в Україні, що впливає на темпи зростання IT-сектору.