Київ. 12 січня. УНІАН. Україні необхідно розпочати розробку стратегії із заміни потужностей теплоелектростанцій, більшість яких відпрацювали свій ресурс і викидають велику кількість шкідливих речовин в атмосферу, об'єктами відновлювальної енергетики, що знизить негативний вплив ТЕС на екологію і здоров'я людей.

Таку думку під час круглого столу в УНІАН, організованого міжнародним фондом "Скорочення ризиків", висловила група експертів, наводячи як приклад Трипільську ТЕС, яка розташована у Київській області.

За словами директора Інституту зеленої економіки, доктора економічних наук В'ячеслава Потапенка, значна кількість викидів на вітчизняних ТЕС виникає через застаріле обладнання, яке не здатне вловлювати шкідливі речовини з джерел їх виникнення.

«У нас на сьогодні обладнання теплової енергетики істотно зношене... 90% обладнання фактично вичерпало свій термін експлуатації», - сказав Потапенко.

За його словами, щорічні викиди шкідливих речовин вітчизняних ТЕС у повітря можна порівняти з обсягами вантажу в 150 составах поїздів. При цьому експерт зазначив, що викиди осідають в радіусі 30 км від місця розташування об'єкта і негативно позначаються на здоров'ї населення.

«Теплові електростанції на сьогодні працюють формально за нормами. Тобто кожна юридична особа має довідки, що у них «все добре», - наголосив Потапенко.

Він повідомив, що енергетична стратегія України, яка щорічно зазнає різних змін, що базується на застарілих стандартах СРСР, суть яких – збільшення виробництва електроенергії з нарощуванням обсягів використання викопного палива.

На думку Потапенка, в енергетичній стратегії країни необхідно ставити завдання щодо скорочення споживання електроенергії, а також розвивати відновлювальну енергетику.

У свою чергу, директор юридичної компанії «Імператив плюс» Олександр Лупейко розповів, що Трипільська ТЕС є основним джерелом шкідливих викидів в атмосферу Київської області, де її частка становить близько 82% від усіх підприємств області.

Він повідомив, що в 2014 році обсяг золовідвалів станції становив понад 26 млн тонн, тоді як на створення з них будівельних матеріалів за рік було відправлено лише 21 тис. тонн, що є дуже низьким показником. При цьому Лупейко наголосив, що влада ігнорує проблему недотримання станцією екологічних нормативів, а контролюючі органи приховують показники реальних викидів. «Інформація про стан навколишнього середовища не може бути засекречена від українців», - наголосив він.

«Трипільська ТЕС та інші подібні ТЕС в Україні по суті є екоцидом українців... Екоцид — це комплекс кримінальних і адміністративних порушень», - пояснив Лупейко.

Координатор проектів з енергоефективності Національного екологічного центру України Ганна Шумейко також погодилася з думкою про екологічну шкоду від роботи ТЕС.

«Середній вік наших вугільних станцій становить 50 років, а то й більше. В принципі, наші станції є навіть потенційно аварійними об'єктами», - сказала Шумейко, додавши, що коефіцієнт корисної дії ТЕС не перевищує 46%.

За її словами, згідно з недавніми дослідженнями фахівців, Україна посіла 9-те місце в антирейтингу країн з високою смертністю і захворюваністю через забруднене повітря.

При цьому вона нагадала, що в 2015 році на Кліматичному саміті ООН у Парижі було підписано угоду про відмову від використання викопного палива до 2050 року, яку, як очікується, активно запроваджуватимуть всі країни.

«Це означає відмову від теплоелектростанцій і газоелектростанцій. Відповідно, Україна повинна будувати свою нову енергетичну стратегію з баченням повної відмови від викопного палива і переходом до повністю відновлювальних джерел енергії», - наголосила Шумейко.

Водночас голова правління Біоенергетичної асоціації Георгій Гелетуха повідомив, що кліматична угода прискорить заміну потужностей ТЕС об'єктами відновлювальної енергетики. Він наголосив, що одним з варіантів відмови від викопного палива є розвиток біоенергетики, яка вже зараз в Україні показує високу динаміку зростання.

Довідка УНІАН. Трипільська ТЕС входить до складу державної енергогенеруючої компанії «Центренерго», яка також експлуатує Вуглегірську та Зміївську ТЕС. 78,29% акцій «Центренерго» належать державі. У грудні 2015 року представники 196 країн одноголосно прийняли нову домовленість Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Угода замінить Кіотський протокол й активізує діяльність країн щодо реалізації положень цієї конвенції. Новий документ визначає обсяги викидів парникових газів після 2020 року, а також заходи щодо запобігання зміні клімату.

Фото новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/62573