Київ. 28 грудня. УНІАН. Прийняття бюджетів на місцевому рівні відбувається з порушенням законодавчо встановлених термінів, незважаючи на бюджетну децентралізацію, в результаті якої більше немає необхідності приймати місцеві бюджети лише після затвердження державного бюджету.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив директор фонду «Відкрите суспільство» Іван Сікора.

«Ті самі проблеми, які були на державному рівні, коли бюджет кожного року приймався з порушенням строків, існують і зараз», - сказав Сікора. Він пояснив, що в результаті запуску процесу децентралізації місцеві органи влади більше не зобов'язані чекати прийняття державного бюджету, щоб затвердити місцеві бюджети. Однак експерти фонду «Відкрите суспільство», провівши спільно з Одеською організацією Комітету виборців України аналіз бюджетного процесу в 17 українських містах, з'ясували, що лише у 12 з них бюджет було прийнято вчасно. Зокрема, не прийняли бюджети у Дніпропетровську, Миколаєві, Кременчуці, Черкасах та Чернігові, а в Дніпропетровську і Миколаєві поки що навіть не оприлюднили проект бюджету.

Відео дня

При цьому експерти відзначили численні порушення термінів оприлюднення проектів бюджетів, повноти наданої інформації на сайтах органів влади, результатів їх обговорення та допуску громадян до бюджетного процесу. Наприклад, у жодному з досліджуваних міст на сайті місцевих органів влади не було надано вичерпної інформації про бюджет. Також ніде, окрім Києва, не представлено стенограми засідання, на якому затверджувався бюджет міста. Експерти відзначають і безліч інших порушень бюджетного процесу в досліджуваних містах. «Ми будемо уточнювати у Міністерства фінансів, яке має контролювати виконання норм Бюджетного кодексу, чому на місцевому рівні ці норми порушуються».

Голова Одеської обласної організації Комітету виборців України Анатолій Бойко під час прес-конференції повідомив, що підсумки проведеного моніторингу будуть оголошені в січні. «Цей моніторинг лише частина нашого руху на підвищення рівня прозорості бюджетів. Використовуючи результати моніторингу, члени партнерства за прозорі місцеві бюджети вже сьогодні просувають зміни в бюджетному процесі на місцевому рівні», - сказав Бойко. За його словами, зрив бюджетного процесу відбувається через низьку мотивацію чиновників і бюджетну дисципліну, оскільки покарання за несвоєчасне оприлюднення та прийняття бюджету практично немає, тоді як існує велика корупційна спокуса приймати бюджет за непрозорою процедурою для лобіювання чиїхось інтересів і нецільового виділення коштів. Бойко також зазначив, що через децентралізацію місцеві бюджети розпоряджатимуться більшим обсягом коштів, ніж раніше, а отже, важливість контролю за їх використанням з боку громадськості зростає.

Як повідомляв УНІАН, за словами міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, в держбюджеті на 2016 рік закладено 3 млрд грн на підтримку регіонального розвитку, продовження реформи децентралізації і підтримку нових об'єднаних громад, а також додатково на соціально-економічний розвиток регіонів виділено 1,940 млрд грн.