Київ. 25 грудня. УНІАН. Використання платформи "Хабардокс" для обміну інформацією дозволить захистити журналістів і тих, хто повідомляє їм про корупцію, вважає директор програми «Демократичний процес та належне врядування» Українського інституту публічної політики Ігор Шевляков.

На прес-конференції в УНІАН він закликав журналістів і громадських діячів використовувати "Хабардокс" (https://www.xabardocs.org/) для спілкування в мережі з повідомлювачами про корупцію.

"Важливим аспектом є те, що при зростанні ризиків викривачі зацікавлені, щоб їхня особа не була розкрита. Платформа "Хабардокс" дозволяє анонімне спілкування і забезпечує цифровий захист данних. Сайт розміщений в мережі TOR, а зберігання даних відбувається на хмарних сховищах за кордоном. Тобто, ця мережа повністю захищена від проникнення з боку правоохоронців, - запевнив Шевляков.

Відео дня

За словами експерта, вже близько 30 журналістів-розслідувачів зареєструвалися на цій платформі. Для того, щоб викривач зв'язався з журналістом (анонімно чи ні), йому потрібно зайти на сайт платформи і вибрати зі списку адресата та надіслати йому інформацію. При цьому викривач має повну конфеденційність: його особу не зможе встановити ні отримувач, ні адміністратор сайту, пояснив Шевляков.