Київ. 24 грудня. УНІАН. Україна зможе ратифікувати Римський статут тільки через 3 роки після ухвалення змін до Конституції в частині правосуддя.

Про це повідомила під час прес-конференції УНІАН голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Вона нагадала, що ратифікація Римського статуту - це міжнародно-правове зобов’язання України відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Відео дня

«Протягом 2 років цього не було зроблено, було зареєстровано 2 законопроекти, які навіть не були внесені до порядку денного», - нарікає Матвійчук.

За словами експерта, в проекті змін до Конституції в частині правосуддя, які внесені президентом України в статтю 124 додається техніко-юридичне речення, яке усуває всі правові перешкоди на шляху ратифікації Римського статуту. У законопроекті передбачено, що Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах, визначених Римським статутом Міжнародного кримінального суду.

«Проте у перехідних положеннях зазначено, що саме ця зміна набуває чинності тільки через 3 роки, після ухвалення Конституції та набрання нею чинності», - зауважила вона.

Тому, за словами Матвійчук, ратифікація Римського статуту може затягнутися.

«Нераціональне і жодним чином не обґрунтоване відкладення вступу цієї норми і можливості України стати повноправним членом Міжнародного кримінального суду ще на три роки викликало у нас подив», - зазначила голова правління Центру громадянських свобод.