Київ. 23 грудня. УНІАН. Більшість законопроектів, які впливають на бізнес-середовище, ухвалені парламентом за останній рік або перебувають на стадії розгляду, приводять до позитивних змін, заявив під час прес-конференції в УНІАН голова правління Центру громадської експертизи Любомир Чорній.

«Більшість законопроектів, і це, я думаю, є позитивним зрушенням за останній рік, мали позитивний вплив на бізнес-середовище», - сказав Чорній. Він повідомив, що за підтримки представництва Фонду Фрідріха Наумана в Україні експерти Центру громадської експертизи провели аналіз законодавчої діяльності вищих органів державної влади в частині впливу на діяльність малого і середнього бізнесу. «Цього року у Верховній Раді було зареєстровано понад 3000 законопроектів, понад 2300 з них ініціювали депутати і більш як 600 - уряд», - зазначив Чорній. При цьому лише 123 законопроекти так чи інакше стосувалися інтересів малого й середнього бізнесу. 97 з них подали депутати і 26 – уряд. За словами експерта, законодавчі ініціативи депутатів мають переважно фрагментарний характер, тоді як пропоновані урядом законопроекти частіше є комплексними або секторальними. Також він зазначив, що ступінь впливу законопроектів може кардинально відрізнятися. «Якщо з'являється, наприклад, один серйозний комплексний законопроект і він має потенційно негативний вплив, то одним таким комплексним законопроектом можуть бути нівельовані десятки фрагментарних законопроектів, які поліпшували законодавчо поле для бізнесу», - сказав Чорній.

Він повідомив, що з 27 листопада 2014 року по 27 листопада 2015 року Верховна Рада ухвалила 53 законопроекти, що стосуються діяльності бізнесу (30 - депутатських і 23 - урядових). На розгляді перебувають ще 123 проекти (97 – депутатських і 26 - урядових), які можуть вплинути на бізнес-середовище. Але абсолютна більшість з них мають фрагментарний характер, тобто не мають суттєвого впливу на український бізнес. Комплексним впливом відзначаються лише п‘ять ухвалених законів і шість законопроектів, які перебувають на розгляді. Разом з тим, один ухвалений закон і 12 законопроектів, що розглядаються, матимуть негативний вплив на бізнес-клімат у країні.

Відео дня

Серед законопроектів, які перебувають на розгляді, Чорній відзначив як позитивні проекти, що стосуються лібералізації державного контролю, спрощення адміністративних процедур, зменшення фіскального тиску і спрощення фінансової звітності. Також він повідомив, що більшість висунутих депутатами законодавчих новацій у сфері бізнесу стосуються оподаткування, тоді як урядові пропозиції стосуються насамперед дерегулювання.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство економічного розвитку і торгівлі виконало 68% плану дерегулювання на 2015 рік з урахуванням етапності виконання, загалом план виконано на 48%. Прес-служба відомства 18 грудня повідомила, що документи з 34 пунктів плану (близько 25%) перебувають у Верховній Раді і їх виконання залежить винятково від голосування парламентаріїв. При цьому дерегулятивні ініціативи ще з 39 пунктів плану перебувають на погодженні в центральних органах виконавчої влади. У міністерстві зазначили, що затримки в дерегуляції пов'язані з тривалою процедурою узгодження й ухвалення документів.