Київ. 21 грудня. УНІАН. Політологи презентували проект «Бюро протидії гібридній війні», яке покликане чинити опір гібридній війні Росії проти України, а також її поширенню на Європу.

Як заявив під час прес-конференції в УНІАН один із координаторів роботи Бюро, директор Фонду національних стратегій , політтехнолог Тарас Березовець, головною метою роботи Бюро є допомога у виробленні державної політики в Україні у сфері протидії технологіям гібридної війни, сприяння виробленню спільної стратегії з НАТО та ЄС стосовно її мінімізації у Європі та запобіганню її розгортанню на інших територіях.

«Бюро протидії гібридній війні – недержавний центр, який утворюється двома центрами – Центром суспільних відносин та Фондом національних стратегій. На сьогодні ми розраховуємо на тих спеціалістів, які працюють у цих центрах. Крім того, з моменту, коли ми оголосили в експертному середовищі про свої плани, багато людей запропонували свої послуги поки на волонтерських умовах... Це буде консорціум кількох центрів… Я переконаний, що до Бюро протидії гібридній війні, де поки є дві організації-співзасновниці, ми будемо долучати і інших колег», - зазначив Березовець.

Відео дня

Він висловив переконання, що ця спільна робота дасть результат, «особливо з огляду на непрофесіоналізм, халатність і неефективність зусиль Міністерства інформаційної політики».

Також, за словами Березовця, у планах - випускати «Абетку гібридної війни» для всіх громадян України для того, щоб люди могли розрізняти методи інформаційної маніпуляції.

У свою чергу директор Центру суспільних відносин, політолог Євген Магда наголосив на тому, що гібридна війна так чи інакше торкається кожного українця.

«Це війна за мізки, за свідомість. Не варто думати, що РФ прагне підняти прапор з їхнім орлом над українськими урядовими установами. Їхнє завдання – домогтись зневіри українських громадян у наші спроможності будувати ефективну державу… Ми усвідомлюємо, що наше бюро – це не політбюро, де будуть самі мудрі старці, які будуть лише сопіти у вигляді відповіді на виклики… Наше завдання – насамперед інтелектуальна боротьба з тими проявами гібридної війни, з якими стикається багато українців», - азначив він.

За його словами, одна з головних сфер діяльності «Бюро протидії гібридній війні» - своєрідний експорт українського досвіду. «Українці мають унікальний досвід гібридної війни і, на жаль, Україна за нього розплачується життями своїх громадян, тому про нього необхідно розповідати, зокрема, на Заході», - наголосив політолог.

Магда також зазначив, що Бюро у достатньо короткий термін шукатиме можливості, щоб його фахівці почали читати в українських університетах короткий курс протидії основним загрозам гібридної війни.

Координатори роботи Бюро також зауважили, що співпрацюватимуть з профільними комітетами Верховної Ради, РНБО.