Київ. 21 грудня. УНІАН. Умови утримання підопічних у багатьох закладах соціальної сфери Луганської області стали кращими.

Про це сказала на прес-конференції в УНІАН монітор Національного превентивного механізму, голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

Вона повідомила, що моніторингові групи Національного превентивного механізму (НПМ) на початку грудня здійснили поїздки в ряд закладів у Сватовому, Щасті, Гірському, Попасній, Нижньому, Дмитрівці, Теплому Луганської області.

Відео дня

«Понад тиждень тому ми повернулися з чергової поїздки. Відвідували різні типи закладів, це були психіатричні лікарні, психоневрологічні інтернати, дитячі заклади, які знаходяться на півдні Луганської області в частині, яку контролює Україна. За рік можна констатувати, що умови утримання підопічних в цілому в цих закладах покращилися», - сказала Печончик.

За її словами, потреби установ профінансовані, зокрема щодо забезпечення продуктами харчування і медикаментами.

«Забезпечення харчами в інтернатах є кращим, норма на харчі на одну людину становить близько 40-60 грн на день. Якщо порівняти з іншими регіонами України, то це до 30 грн на день. Крім того, профінансовані медикаменти. Якщо говорити про психоневрологічні інтернати, там є така сама проблема, як і в інших закладах по всій Україні. Наприклад, фінансування становить на ліки для підопічних до 2 грн на день», - сказала Печончик.

У закладах відбувається утеплення корпусів, придбано нове обладнання, зокрема, пральні машини.

Найбільшою проблемою, за словами Печончик, є те, що ніхто не може гарантувати безпеку вихованців, підопічних та персоналу цих закладів. Печончик повідомила, що персонал місць несвободи часто ризикує життям і здоров’ям, виконуючи свої обов’язки.

Зокрема, як стало відомо моніторам НПМ, співробітниця Попаснянського спеціального будинку-інтернату загинула під обстрілом, коли їхала на роботу.

Представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини з питань реалізації НПМ Юрій Бєлоусов повідомив, що загалом сьогодні в Україну передано 49 осіб, які перебували у пенітенціарних закладах на тимчасово непідконтрольній українській владі території Донбасу.

За його словами, на момент окупації в пенітенціарних закладах Донбасу залишилося близько 13,5 тис. осіб. «Скільки їх зараз, ніхто не знає, оскільки частина цих установ взагалі була знищена внаслідок обстрілів, а частину засуджених або взятих під варту осіб було звільнено за актами так званої місцевої влади», - сказав Бєлоусов.

Під час третьої передачі засуджених, яка відбулася 8 грудня, Україні було передано 20 осіб, які були засуджені до довічного ув’язнення та відбували покарання у Єнакіївській виправній колонії №52. Дві попередні передачі відбулися 8 липня та 5 серпня 2015 року. Бєлоусов зазначив, що перемовини про передачу інших засуджених тривають.

Крім того, Бєлоусов повідомив, що обговорюються питання повернення кримінальних справ взятих під варту осіб, які перебувають у слідчих ізоляторах на території України. Він зазначив, що це дозволить пришвидшити терміни розгляду кримінальних проваджень, адже відсутність справ створює значні перешкоди для належного забезпечення прав цих осіб на справедливий суд.