Київ. 10 грудня. УНІАН. Українська Гельсінська спілка з прав людини назвала «лауреатів» антипремії «Будяк року», яку присуджує найбільшими порушниками прав людини в Україні.

Під час прес-конференції в УНІАН PR-менеджер Української Гельсінської спілки з прав людини Марина Говорухіна зазначила, що ця премія вручається вже восьмий рік поспіль, і цього року журі визначило 5 лауреатів, які стали найбільшими порушниками прав людини.

«Цю антипремію ми вручаємо найбрутальнішим порушникам прав людини… Ми хочемо привернути увагу максимальної кількості людей до порушень прав людини. Наша антипремія є некомерційним проектом. Жодні ініціативи чи рішення, пов’язані з премією, не можуть бути спрямовані на отримання прибутку. Вона присуджується за найбільш ганебні та найбільш небезпечні порушення прав людини та основних свобод, що мають загальнонаціональне значення та стались у період з 1 листопада попереднього року до 1 листопада поточного року», - наголосила вона.

Відео дня

Серед переможців антипремії став Національний банк України. За словами письменниці, правозахисника, члена журі «Будяк року» Лариси Денисенко, НБУ отримав премію «за прийняття постанови, що призвела до дискримінації великої групи осіб за ознакою місця реєстрації».

«Маються на увазі тимчасово переміщені особи з Криму. Неможливо, щоб в Україні дискримінувалась така велика кількість людей… Люди, які є громадянами нашої країни, не мали нагоди користуватись рівними правами з іншими людьми, які були на материковій Україні, і коли вони приїздили сюди, то були дискриміновані саме тому, що не могли нормально навіть відкрити банківський рахунок, не кажучи вже про різні дії, пов’язані з правом на власність», - зазначила вона.

Ще один «Будяк року» отримав генеральний прокурор Віктор Шокін. За словами адвоката, члена журі Івана Ліщини, цю антипремію Шокін отримав «за бездіяльність у випадках порушення прав людини».

Також «лауреатом» антипремії став народний депутат України від «Народного фронту» Костянтин Матейченко – за законодавчу ініціативу, якою пропонувалося запровадити кримінальну відповідальність за критику влади.

Крім того, «лауреатом» антипремії став суддя Солом’янського райсуду Києва Олександр Бобровник – за порушення права на справедливий суд.

«Це достатньо активний порушник прав людини, котрий виносить неправосудні рішення, які призвели до тяжких наслідків для низки осіб. Також за знищення доказів у справах», - заявив Ліщина.

Крім того, антипремію отримав полковник міліції Віктор Бугира – за застосування недозволених методів ведення слідства стосовно 15-річного підлітка Артема Коткова і фабрикацію звинувачення у вбивстві, якого підліток (за твердженням заявника) не вчиняв.