Київ. 9 грудня. УНІАН. Понад 100 тисяч аграріїв 10 грудня вийдуть на всеукраїнський страйк, протестуючи проти прийняття запропонованого урядом нового варіанту Податкового кодексу, якими скасовуються фіскальні пільги сільгоспвиробникам.

Про це заявив на прес-конференції в УНІАН голова Аграрної партії України Віталій Скоцик.

«Завтра по всій Україні проводитиметься попереджувальний всеукраїнський страйк, на який ми очікуємо, що фермери, одноосібники, середні підприємства, представники великих аграрних формувань з'являться під стінами районних і обласних рад та адміністрацій. Ми очікуємо, що таким чином на площах біля будівель органів влади по всій території України збереться не менше 100 тисяч людей», - сказав він.

Скоцик зазначив, що страйк проходитиме у всіх регіонах, крім Донецької та Луганської областей через близькість до зони АТО.

Політик наголосив, що основною вимогою аграріїв є збереження прописаних у чинному законодавстві фіскальних пільг спеціального режиму справляння податку на додану вартість та спрощеної системи оподаткування податком на прибуток, які можуть бути скасовані у разі прийняття підготовленого Міністерством фінансів проекту Податкового кодексу.

Своєю чергою, присутній на прес-конференції голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков зазначив, що акція матиме попереджувальний характер. Якщо вимоги страйкарів не будуть виконані, вони мають намір перекривати дороги національного значення.

«Якщо (уряд – УНІАН) не витягнуть беруші з вух, буде прийнято рішення про загальний страйк. Будуть перекриватися дороги, буде зупинена частина країни», - сказав Новіков.

Він зазначив, що аграрії не раз пропонували уряду альтернативні скасуванню податкових пільг способи наповнення бюджету, зокрема, встановлення мінімального податку на гектар оброблюваної землі, однак сільгоспвиробники не спостерігають будь-якого прогресу у впровадженні цих пропозицій.

Народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко, який також брав участь у прес-конференції, запевнив, що депутати, які представляють інтереси аграріїв, не підтримуватимуть урядовий проект Податкового кодексу.

«Ми, аграрії, нас в комітеті 30 осіб, всього близько 40, ми цього не будемо підтримувати», - сказав Бакуменко.

Депутат наголосив, що ухвалення змін до податкового законодавства, згідно із законом, допускається не пізніше ніж за півроку до настання нового податкового періоду, таким чином, голосування за Податковий кодекс у грудні буде порушенням законодавства. Крім того, за його словами, скасування податкових пільг в агросекторі спричинить скорочення кількості зайнятих у тваринництві людей на 20-30% (близько 100 тисяч людей) і зростання цін на продовольство орієнтовно на 20%. Парламентарій зазначив, що уряд не звертає уваги на прогнозовані аграріями наслідки податкових змін.

«На сьогодні відбувається розмова сліпого з глухим», - сказав Бакуменко, наголосивши, що депутати не можуть брати участі у страйку, а підтримують його як єдину можливість донести позицію аграріїв до Кабінету міністрів.

Скоцик також додав, що підсумки попереджувального страйку будуть підведені на з'їзді партії 13 грудня. Тоді ж прийматиметься рішення щодо виходу страйкарів на дороги.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство фінансів у рамках податкової реформи пропонує скасувати ПДВ-пільги для всіх сільськогосподарських виробників і перевести агропідприємства з річним доходом від 2 млн грн із спрощеної системи оподаткування податком на прибуток на загальну. Крім того, пропонується підвищити акцизи на лікеро-горілчані вироби і на пиво в 2 рази, на сухі вина – в 5 разів. Скасування спецрежиму ПДВ є одним із структурних маяків програми співпраці України і Міжнародного валютного фонду, невиконання якої ставить під загрозу подальшу фінансову підтримку нашої країни з боку кредитора.

Аграрії та Мінагропрод неодноразово виступали з критикою ініціативи щодо скасування спецрежиму раніше 2018 року, наголошуючи, що податкові зміни будуть надто різкими і призведуть до занепаду тваринництва.

Альтернативний урядовому проект податкової реформи, який було розроблено профільним комітетом парламенту, передбачає скасування ПДВ-пільг для всіх аграрних підприємств, крім тваринницьких. Аграрії заявляли, що не підтримують цю ініціативу.

Фото з прес-конференції : http://photo.unian.net/ukr/themes/61941