Київ. 8 грудня. УНІАН. За рівнім непрозорості виборчих коштів місцеві вибори 2015 року були на рівні місцевих виборів 2010 року.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова правління Комітету виборців України Олексій Кошель.

Він зазначив, що КВУ провів моніторинг фінансування виборчих кампаній у 5 містах – Тернополі, Мукачевому, Рівному, Черкасах та Херсоні.

Відео дня

За словами Кошеля, ці міста були обрані для моніторингу з огляду на охоплення різних регіонів України, а також з урахуванням наявності там великої кількісті регіональних телеканалів. Моніторинг проводився з 23 вересня по 30 листопада 2015 року включно.

«Якщо розглядати наш останній моніторинг по прозорості виборчих коштів, то ми маємо всі підстави говорити, що за рівнем тіньових коштів, за рівнем непрозорості виборчих коштів місцеві вибори 2015 року, на превеликий жаль, були на рівні місцевих виборів 2010 року. Тобто жодних практичних результатів щодо покращення якості фінансової звітності кандидатів, прозорості коштів, зменшення тіньових коштів ми не отримали. Це величезний мінус», - наголосив він.

Як сказав Кошель, моніторинг показав, що із 73 кандидатів, які балотувались на посади міських голів у вищезазначених містах, свої рахунки відкрили лише 40 кандидатів. «Тобто трохи більше, ніж кожен другий. Це може говорити про те, що, очевидно, ці кандидати або працювали як технічні, тобто не проводили кампанію з розрахунку на перемогу, або ж їхня кампанія фінансувалась непрозоро – домінували тіньові кошти. Також кампанія могла фінансуватись з рахунків політичних партій, що також свідчить про те, що вона не велась із розрахунку на перемогу», - наголосив він.

За словами Кошеля, оприлюднили інформацію про відкриття рахунків лише двоє з цих 73 кандидатів.

«Кандидати показово не бажали звітувати перед виборцями ні про свої рахунки, ні про кошти, які вони витрачали на виборах. Також із 40 кандидатів, які відкрили виборчі рахунки, лише 23 подали проміжні фінансові звіти, лише 21 із 40 подав остаточний фінансовий звіт. Такі показники, м’яко кажучи, не є достатніми для того, щоб ми могли говорити про певний прогрес у прозорості виборчих коштів», - сказав він.

Як зауважив Кошель, КВУ наголошує на необхідності внесення змін до виборчого законодавства, зокрема для забезпечення прозорості виборчих кампаній.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/61910