Київ. 2 грудня. УНІАН. Представники українських та кримськотатарських громадських і правозахисних організацій впевнені, що відновлення кримськотатарської автономії у складі України допоможе повернути Крим і відновити територіальну цілісність України.

Про це вони заявили на прес-конференції в УНІАН.

"У питанні відновлення територіальної цілісності України ми пропонуємо використовувати механізм правосуб'єктності корінного народу Криму - кримських татар. Саме відновлення правосуб'єктності кримськотатарського народу, який піддається політиці етноциду, дозволить посилити міжнародний тиск на Російську Федерацію у частині звільнення тимчасово окупованої території Криму", - сказав правозахисник, представник кримськотатарської правозахисної організації «Азатлік» Сінавер Кадиров.

Він також зазначив, що, незважаючи на заяви представників української влади про те, що Крим не забутий, практично нічого не робиться для його звільнення. «Ми дійшли невтішного висновку, що у держави немає реальної програми з деокупації Криму», - сказав він.

На прес-конференції представники громадських та правозахисних організацій оприлюднили меморандум про відновлення правосуб'єктності кримськотатарського народу. Меморандум підписали кілька громадських організацій, у тому числі "Азатлік", "Антикорупційний Рух" В.Наливайченка, всеукраїнський благодійний фонд «Рада миру», "Millet Vetan Qirim" і правозахисники.

«Даний меморандум підписано з метою звільнення нашої батьківщини від окупантів і відновлення Автономної Республіки Крим як національно-територіальної, тобто Кримськотатарської Автономної Республіки Крим у складі єдиної, незалежної, демократичної України", - йдеться в меморандумі.

Активіст національно-визвольного руху Ерфан Кудусов зазначив, що створення прообразу державних органів Кримськотатарської територіальної автономії на території материкової України дозволило б включити їх у міжнародний переговорний процес.

У свою чергу, представник всеукраїнського благодійного фонду «Рада миру» Юлія Зайцева заявила про необхідність записати "у тілі Конституції України спеціальний розділ, що закріплює національно-територіальну автономію".