Київ. 25 листопада. УНІАН. В Україні необхідно встановити єдині правила проведення мирних зібрань, оскільки в регіонах це регламентується і залежить від політичної волі місцевої влади, яка створює свої "закони" для проведення чи непроведення масових акцій.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила експерт Українського незалежного центру політичних досліждень Анастасія Шимчук.

"Найбільш типовим порушенням права на мирний протест є положення місцевих рад, які самовільно регулюють, де і як громадяни можуть проводити свої акції, і такі положення діють щонайменше у 32 містах України", - сказала Шимчук.

Відео дня

За її словами, активісти в рамках кампанії із захисту мирних зібрань подали судові позови проти відповідних положень міських рад Харкова, Полтави, Бучі, Коростеня, Краснограда та Нових Петрівців. В результаті лише в Нових Петрівцях та Краснограді незаконні рішення були скасовані, а в інших містах суди або ще тривають, хоча всі розумні терміни для розгляду спливли, або відмовлено у задоволенні позову.

Таким чином, зауважила Шимчук, «на нашу думку, суди є кишеньковими і бояться місцевої влади - тих, хто насправді має відповідати, образно кажучи, за вивезення сміття. А отже, необхідно встановити єдині правила проведення мирних зібрань, які будуть діяти по всій території країни, та встановити вичерпний перелік, коли, за яких умов може бути заборонена акція протесту, щоб місцеві ради та суди не могли трактувати це на власний розсуд».