Київ. 18 листопада. УНІАН. У Міністерстві юстиції сподіваються на ухвалення найближчим часом закону щодо спрощення судової процедури встановлення фактів народження та смерті на тимчасово окупованій території України.

Про це під час прес-конференції в УНІАН сказав заступник міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергій Пєтухов.

Він зазначив, що нині близько 6 млн наших громадян проживають на тимчасово окупованих територіях.

Відео дня

«Це означає, що щомісяця народжуються тисячі дітей, і так само фіксуються тисячі смертей на цих територіях. І там немає можливості отримати легітимні українські документи, які підтверджують ці важливі юридичні факти», - сказав Петухов.

Представник Мін‘юсту зауважив, що на сьогодні загальний судовий порядок встановлення факту народження чи смерті для людей, які мешкають на тимчасово окупованих територіях, є надто обтяжливим. Адже передбачає звернення до конкретного суду: у випадку Криму – до одного з судів у Києві, щодо Донбасу – до одного з судів, визначених Вищим спеціалізованим судом в контрольованій Україною частині Донбасу.

«Це достатньо тривалий процес встановлення факту. Відповідно, ним не зможуть скористуватися всі наші громадяни, які його потребують», - сказав Пєтухов.

Так, Мін’юст вийшов з ініціативою спрощеного порядку встановлення факту народження або смерті через суд. Ухвалений парламентом у першому читанні законопроект №3171, пояснив він, передбачає, що із заявою про встановлення одного із цих фактів, можна звернутися до будь-якого суду на території України.

«Можливо, люди мають родичів у певному місті. Можливо, їм зручніше виїхати до конкретного міста, найближчого до місця їхнього проживання. Чи через якісь інші життєві обставини людям зручніше звернутися до певного суду на певній частині, контрольованій Україною», - пояснив урядовець.

Крім того, зазначив він, законопроектом передбачається прискорений порядок розгляду таких справ – 24 години. Водночас, виникла критика такого положення з боку представників судової влади та парламенту, що це є надто малий термін. «Ми зараз консультуємося з усіма зацікавленими особами стосовно того, який термін розгляду таких справ був би прийнятним і фактично виконувався б судами», - зазначив Пєтухов і додав, що можливо, це буде від 2 до 5 робочих днів.

У будь-якому разі, зауважив він, йтиметься про порядок, який передбачатиме позачергове прийняття таких заяв до розгляду і їх прискорений розгляд.

«Після винесення рішення суду одразу можна буде отримати таке судове рішення на руки. З ним прийти в орган РАГСу, який підпорядковується Міністерству юстиції, і в той же день отримати свідоцтво про народження або смерть», - сказав урядовець.

Пєтухов також наголосив, що необхідно враховувати ризики. Зокрема, якщо бойовики терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР» намагатимуться через отримання довідки про смерть «зробити собі нову ідентичність».

Своєю чергою, правовий аналітик Всеукраїнського благодійного фонду «Право на захист» Сулейман Мамутов зазначив, що вони закликають уряд до впровадження саме адміністративної процедури державної реєстрації відповідних фактів. Крім того, він радить звернутися до відповідного досвіду Молдови та Грузії.

Водночас, координатор Благодійного фонду «Восток-SOS» Олександра Дворецька зазначила, що будь-яка процедура, яка «буде зрозуміла громадянам: чи то адміністративна процедура, чи то прозора, зрозуміла системи подачі заяви до суду і визнання фактів, - вона украй потрібна».