Київ. 16 листопада. УНІАН. У другому турі місцевих виборів зафіксовано менше порушень виборчого законодавства, ніж під час першого туру.

Про це йдеться в заяві громадянської мережі ОПОРА, оприлюдненій сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“У порівнянні з 25 жовтня, протягом дня повторного голосування спостерігачі ОПОРИ зафіксували загальне зменшення кількості порушень в діяльності виборчих комісій та інших суб'єктів виборчого процесу”, - зазначається в заяві.

Відео дня

Водночас, за словами її авторів, окремі інциденти та події виборчого процесу мали ознаки грубого порушення законодавства, які повинні бути оперативно та політично неупереджено розслідувані компетентними органами. В ОПОРІ відзначають, що незначні порушення, які головним чином стосувалися недотримання порядку голосування, протягом дня зафіксовано на 17% виборчих дільниць. 25 жовтня подібні випадки були частішими й зафіксовані на 24,5% виборчих дільниць.

У місті Дніпропетровську кількість порушень, виявлених спостерігачами ОПОРИ, зменшилася порівняно з першим туром із 40% до 21,4%. Також 15 листопада, за даними спостерігачів ОПОРИ, 11,5% дільничних виборчих комісій по Україні розпочали свої підготовчі засідання раніше 7 год. 15 хв. “Це менше, порівняно з першим туром голосування, коли ранкові засідання раніше встановленого законом часу відбулися на 17% дільниць”, - зазначається в заяві.

В ОПОРІ відзначають, що всі виборчі комісії країни проводили повноважні підготовчі засідання, забезпечуючи належний кворум. Водночас 2% дільничних виборчих комісій Дніпропетровська не забезпечили ведення протоколу свого підготовчого засідання. В ОПОРІ зазначають, що це значно менше порівняно з 25 жовтня, коли під час ранкового засідання не велись протоколи на 8% виборчих дільниць Дніпропетровська. Також ОПОРА відзначає, що цього разу більша кількість виборчих дільниць (92%) відкрилась вчасно, тоді як в Дніпропетровську вчасно відкрилось менше дільниць (88%).

Зловживанням, яке найчастіше фіксували спостерігачі ОПОРИ протягом 15 листопада, було порушення таємниці голосування, що виявилося в розголошуванні змісту волевиявлення громадянина. Такі випадки були зафіксовані на 9,2% виборчих дільниць у межах всієї України. В першому турі подібних зловживань було менше - 7,5%. У Дніпропетровську кількість випадків порушення таємниці голосування зменшилася з 13,8 до 8,9%. Крім того, ОПОРА відзначає, що факти фотографування бюлетенів, як і в першому турі, були поодинокими в межах всієї України, однак у Дніпропетровську такі зловживання відбувалися значно частіше - на 11,7% виборчих дільниць.

Також в ОПОРІ зазначають, що у другому турі фактично були зведені до мінімуму порушення, які найчастіше фіксувалися 25 жовтня — спроби видачі бюлетенів без документа, що посвідчує особу. Кількість таких випадків зменшилася з 17,8% до 0,8% в межах України. В ОПОРІ зазначають, що така тенденція значною мірою пояснюється тим, що подібні зловживання найбільш поширені в сільській місцевості, де голосування цього разу не проводилося. Випадків вкидання бюлетенів чи незаконного перешкоджання доступу виборців до приміщення до голосування спостерігачами ОПОРИ не виявлено. Крім того, більше 1% спостерігачів ОПОРИ вказали на те, що дільничні виборчі комісії не забезпечили їм можливості повноцінного спостереження за усіма виборчими процедурами під час ранкового засідання та на початку процесу голосування.

На відміну від першого туру голосування, цього разу спостерігачі ОПОРИ не повідомляли про методичні перешкоди та штучне обмеження з боку виборчих комісій, через які вони не мали можливості вести спостереження за всіма виборчими процедурами.