Київ. 13 листопада. УНІАН. Перед суддями Апеляційного суду Києва в Адміністрації президента України ставлять завдання щодо задоволення апеляційної скарги ГПУ на рішення Печерського суду щодо обрання міри запобіжного заходу лідеру партії «УКРОП» Геннадію Корбану у вигляді домашнього арешту.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявила адвокат Корбана Оксана Томчук.

«Ми маємо інформацію, що протягом трьох останніх днів троє суддів, які мають розглядати апеляційну скаргу прокуратури на обраний запобіжний захід, зокрема, Дзюбін, Бець і Сокуренко, а також голова суду, офіційно викликаються до Адміністрації президента України. Тобто, приїздить машина з АП, і цих людей відвозять туди», - зазначила вона..

За словами Томчук, з цього приводу адвокати звернулись з відповідними запитами до Адміністрації президента, де вимагають надати інформацію, скільки разів ці люди відвідали АП за останні три дні, якою була мета їхнього візиту і, відповідно, надати підтверджені докази.

«Ми звернулись до СБУ та ГПУ з вимогою перевірити дані факти і так само надати інформацію, для чого ці люди викликаються в АП. Ми звернулись до Державної служби охорони, яка у відповідності до законодавства, повністю фіксує всіх осіб, які приходять в АП. Я знаю, що ці візити фіксувались, і вони мають надати нам цю інформацію. Крім того, я хочу сказати, що якщо цих відповідей не буде, ця інформація зафіксована, і є відповідні записи, де чітко видно, що ці люди дійсно викликаються і перебувають певний час в АП. Для чого це робиться, це абсолютно зрозуміло. Особливо, враховуючи той момент, що чинний голова діючий Апеляційного суду Києва є однокурсником Олексія Філатова (заступник голови АП - УНІАН). Тобто, є прямий зв’язок між цими людьми», - розповіла адвокат.

Вона також зауважила, що за даними, які мають захисники Корбана, перед суддями в АП ставлять конкретне завдання – задовольнити апеляційну скаргу Генеральної прокуратури.

«За нашими даними, стоїть конкретне завдання, що має бути задоволена апеляційна скарга ГПУ стосовно зміни запобіжного заходу на тримання під вартою. Я вважаю, що варто нагадати нашим друзям в АП, що відеозаписи, як і рукописи, не горять. Не горять і журнали відвідувань, і всі ці події будуть розслідуватись, бо це є кримінально переслідуваний злочин – втручання у діяльність суду», - додала Томчук.

У свою чергу народний депутат України Андрій Денисенко зазначив, що разом зі своїми колегами вони готують аналогічні запити.

«Особисто я, як народний депутат, і мої колеги з міжфракційного об’єднання «УКРОП», а також, переконаний, що нас підтримають і народні депутати з Радикальної партії, думаю, і з «Батьківщини», «Самопомочі» та інших демократичних і патріотичних фракцій парламенту. Ми вже готуємо відповідні звернення до АП, до Державної служби охорони, ГПУ і, думаю, до голови Апеляційного суду Києва, аби так само з’ясувати всі факти і обставини незаконного тиску на колегію суддів Апеляційного суду Києва, а також на Печерський суд Києва, бо в останньому, я особисто був свідком того як представник СБУ і заступник генпрокурора незаконно перебували у приміщенні суду, спілкувались з суддями, тиснули на голову суду і, таким чином, незаконно впливали на рішення суду. Бо якби рішення Печерського суду було б законним, сьогодні разом з нами тут сидів би Корбан. Бо жодних підстав для застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, чи іншого по відношенню до нього не було», - наголосив він.

Депутат також висловив сподівання, що Апеляційний суд Києва винесе правосудне рішення у справі Корбана, і що «тиск Адміністрації президента не матиме згубних для українського судочинства наслідків».