Київ. 9 листопада. УНІАН. Інвестори скандально відомої київської недобудови – житлового комплексу «Приозерний» звинувачують Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства в причетності до корупційних схем і  вимагають від уряду посприяти завершенню будівництва об'єкта.

Про це заявила на прес-конференції в УНІАН інвестор житлового комплексу та уповноважена особа громадської організації «Правозахисне об'єднання «За житловий комплекс «Приозерний» Валентина Гурина.

За її словами, "житловий комплекс «Приозерний» на вулиці Здолбунівській, 13 компанія «Містобуд» мала ввести в експлуатацію ще у 2007 році. Однак цього не сталося досі, незважаючи на те, що забудовник вже на той час отримав інвестицій на 13 млн. грн. більше вартості проекту і до тогож мав багато не реалізованих  площадок. Враховуючи також те, що в це будівництво було інвестовано ще у 2005-2007 роках 36 млн.грн. з держбюджету , а у 2010 році дана будівля була включена до списку  добудованих за допомогою держави об'єктів та став учасником програми "Доступне житло", по котрій в нього додатково інвестовано 25 млн.грн."

Відео дня

Гуріна також розказала,  що "ще 11 грудня 2014 року прем'єр-міністр Яценюк дав спеціальне доручення віце-прем'єр-міністру Зубку негайно створити міжвідомчу робочу групу  за участю представників практично всіх центральних органів влади,  включаючи  госкомпанію "Укрбуд",  для вирішення питання завершення будівництва ЖК "Приозерний"  з представленням уряду  на протязі 10 днів  виводів та пропозицій. Проте,  чиновники Мінрегіону , КМДА та інші не просто саботували виконання цього доручення прем'єра, а й виконали його " з точністю навпаки"- підкреслила вона.

За словами Гуриної, для того щоб замести сліди багаторічного спільного з «Містобудом» злочину, вчиненого під час будівництва цього будинку та контролю за ним, чиновники модернізували свої шахрайські схеми. Замість державної компанії «Укрбуд», зазначеної у дорученні прем'єр-міністра, вони допомогли зайти на цей заморожений об'єкт «фірмі-одноденці» «Інтер-Преміал», кінцевим власником якої є бізнесмен Анатолій Войцеховський (сполучна ланка 63 компаній, що входять в так звану "Укогруп", що «прославилася» будівництвом у Києві житлових комплексів на самовільно зайнятих земельних ділянках, часто без дозвільної документації – УНІАН).

«Імітуючи активне відновлення будівельних робіт, новий забудовник розгорнув величезну шахрайську рекламу і дуже швидко розпродав за більш низькими цінами майнові права на залишки раніше не реалізованих комерційних приміщень під виглядом квартир і пентхаусів. Після чого на початку літа зник із будмайданчика разом із коштами нових інвесторів, будівельними матеріалами і навіть демонтував вже встановлені вікна», – відзначила Гурина.

При цьому, за її словами, чиновники Мінрегіону запевняють ошуканих інвесторів, що нібито існує домовленість київської влади про те, що даний об'єкт на прохання «Містобуду» добудує «Київміськбуд», але за які кошти, поки що не зрозуміло.

Як відзначив присутній на прес-конференції екс-заступник головного архітектора Києва Віктор Глеба, головна проблема цієї недобудови полягає в тому, що за однією й тією самою адресою велося будівництво двох різних будинків.

«Житловий будинок по вулиці Здолбунівській, 13 висвітлюється в Google-карті вздовж дороги, але земельний кадастр КМДА говорить про зворотне – будинок стоїть над озером, а не над трасою», – відзначив експерт, звернувши увагу на те, що за дивним збігом обставин державне підприємство «Буревісник», яке на момент старту будівництва було забудовником, перетворилося на приватне акціонерне товариство.

В свою чергу, Ірина Андрійчук, член правління Всеукраїнськогї асоціації лопомоги постраждалим інвесторам (Союз інвесторів України) розказала про те, що "держава, в особі Мінрегіону в першу чергу, за 23 роки незалежної України так і не розробила закон, котрий реально  захищав би громадян, бажаючих придбати житло на етапі забудови. Крім того, за словами Андрійчук, ще 2 роки тому, пан Зубко, будучи на той час народним  депутатом, "публічно отримав з рук інвесторів, розроблений ними законопроект, дозволявший частково спростити процедуру завершення житлових недобудов та підвищити кримінальну відповідальність забудовників за невиконання своїх обов'язків,  обіцяя допрацювати його та лобіювати прийняття закону ВР. Адже громадяни -інвестори на 80% фінансують будівельну сферу. Але,  прийшовши до влади,  забув про це", - акцентувала Андрійчук.

На прес-конференції ошукані інвестори закликали прем'єр-міністра і президента України допомогти розібратися з ситуацією, до якої чиновники разом із забудовниками довели цей об'єкт будівництва, та використати всі можливі політико-правові механізми, щоб добудувати цей будинок згідно з урядовою постановою від 11 грудня 2014 року.

Також присутня на прес-конференції заступник завідуючого відділом представника Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ірина Попович пообіцяла відреагувати на саботаж відповідальних осіб за вирішення проблеми з ЖК «Приозерний».

Як повідомляв УНІАН, раніше прем'єр-міністр Яценюк доручив провести інвентаризацію всіх об'єктів нерухомості в Україні, готовність будівництва яких становить понад 80%, після чого розробити і прийняти програму фінансування добудови цих об'єктів.

Довідка УНІАН. За даними Державної служби статистики України, станом на 1 січня 2014 року в країні налічувалося 16 380 недобудов. З них 6,3 тис. (або 38,5%) перебували в стадії будівництва, а на 10,1 тис. (61,5%) будівництво було тимчасово припинено або законсервовано.