Київ. 6 листопада. Бізнес просить президента України Петра Порошенка провести модернізацію і зміни податкової системи у зв'язку з дедалі більшим фіскальним тиском.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова спілки підприємців "Стіна" Олександр Печалін.

"Ми хочемо звернутися до президента з вимогою розпочати реальну податкову реформу. Те, що зараз відбувається, - це профанація. Бізнес втомився від цього. Бізнес не може слухати порожні розмови про те, що зменшується тиск на бізнес, а насправді - контролюючі органи не те що зменшили, а посилили тиск на бізнес", - сказав Печалін.

Відповідний приклад навела присутня на прес-конференції економічний радник директора підприємства "НК-Віфарт" Олександра Костелей. За її словами, податкова інспекція влітку провела перевірку цього підприємства, яке займається продажем нафтопродуктів, під час якої підприємству було донараховано 23 млн грн податку на прибуток, ПДВ та штрафних санкцій.

"Весь акт податкової інспекції базується на припущеннях, на думці ревізорів, які писали цей акт. Не бралися до уваги первинні документи. Бралися припущення, що ми з деякими контрагентами проводили нетоварні угоди, які проводилися тільки на папері, що нам певне паливо надходило на безоплатній основі. Ці контрагенти належали групі компаній Курченка, і нас зробили винуватими, що ця група компаній не заплатила за щось і мала порушення", - сказала вона.

За її словами, компанія подала позов до суду на фіскальну службу, і, незважаючи на це, проти підприємства було порушено кримінальну справу за фактом несплати податків.

Як зазначив керівний партнер правової групи Dominion Михайло Гончарук, такі випадки не рідкість, а в судах зараз знаходиться дуже багато спорів щодо податків. Найчастіше суд приймає сторону платників податків у цих питаннях, що підтверджує безпідставність претензій податкової.

Як повідомляв УНІАН, Державна фіскальна служба у рамках проведеної інституційної реформи має намір скоротити кількість державних податкових інспекцій до 161 з 311.

ДФС зазначає, що на наступному етапі реформи планується ще більше скорочення територіальних одиниць для повного усунення навантаження на платників податків і перехід до сервісного характеру взаємодії з платниками.