Київ. 29 жовтня. УНІАН. Депутати Верховної Ради України заявляють про неприпустимість порушення національного та міжнародного законодавства при відвідуванні тимчасово окупованого Криму.

Про це вони сказали сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, заступник голови Комітету ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, голова Національної ради з питань антикорупційної політики Мустафа Джемілєв наголосив, що «деякі офіційні особи, в тому числі члени Європарламенту, члени Парламентської асамблеї Ради Європи та деякі політики для розв'язання своїх проблем, піддаючись на вмовляння російської сторони, грубо порушують територіальну цілісність України».

Відео дня

«Без отримання дозволу України відвідують окуповану територію, роблять заяви на догоду Російській Федерації», - заявив він.

У свою чергу заступник голови Комітету ВР з питань прав людини, нацменшин і міжнаціональних відносин, заступник голови постійної делегації у ПАРЄ, заступник голови Міжвідомчої робочої групи Кабінету міністрів з питань відшкодування втрат, завданих тимчасовою окупацією частини території України, Георгій Логвинський зазначив, що «в Росії відкрито програму, за нашими даними, на неї виділено понад 50 млн доларів, - для того, щоб максимально визнати анексію Криму як законну передачу влади і майна, а також нашої території».

Для цього, за його словами, окремі представники Держдуми Росії проводять постійні переговори з іноземними депутатами, міністрами, іншими політиками і «проводять так звані екскурсійні поїздки на нашу територію».

Логвинський нагадав про незаконне відвідування Криму делегацією французьких депутатів і вручення їм українською стороною повідомлень про підозру у вчиненні кримінального злочину.

Крім того, він нагадав про те, що раніше також колишній прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі «публічно прибув у Крим, не отримуючи дозволу української сторони». Депутат зазначив, що «стосовно Берлусконі відкрито кримінальне провадження на території України».

«На сьогодні додатково у нас є інформація про делегації – одна з них була з Сербії, друга – це делегація Німеччини – щодо них, у тому числі, нами направлено звернення в СБУ про відкриття кримінальних проваджень», - сказав депутат.

Логвинський також зазначив, що зараз спільно з правозахисниками в Криму фіксується дуже багато порушень Женевської конвенції. «Вони переселяють людей. Вони завозять зараз так званих російських громадян назад у Крим, щоб змінити думку», - сказав він.

Крім того, Джемілєв висловив думку, що «політика Росії зараз приблизно така ж, як була під час першої окупації». «Вони створювали умови, які змушують корінне населення покидати територію Криму, і водночас у масовому порядку завозили росіян з внутрішніх областей Росії», - сказав він і додав, що «те ж саме приблизно спостерігається зараз».

Джемілєв зазначив, що йдеться про переселення людей, зокрема, з Тули, Архангельська та Астрахані.

«Багато з них – сім'ї військовослужбовців. Їм видають там земельні ділянки на дуже пільгових умовах, а потім ще якісь допомоги для того, щоб вони будували житло», - сказав депутат.

За словами Джемілєва, територія окупованого Криму практично закрита для моніторингу з прав людини для всіх незалежних міжнародних організацій.