Київ. 29 жовтня. УНІАН. Верховна Рада підтримає проект змін до Конституції в частині правосуддя, якщо в ньому будуть механізми для ефективної реформи судової системи.

Про це заявив народний депутат Леонід Ємець (фракція «Народний фронт») сьогодні на брифінгу в УНІАН.

За його словами, якщо у змінах до Конституції будуть норми, котрі дозволять провести ефективну реформу правосуддя, в тому числі перезавантаження судів, усунути політичні впливи, то «парламент проголосує». «Але якщо там цього не буде, то, вибачте, тоді це не реформа, і тоді парламент за неї голосувати не буде», - заявив Ємець.

Відео дня

За його словами, Венеціанська комісія визначила, що «перезавантаження суддівського корпусу в нашій країні можливе, але як виняток і через зміни до Конституції». Ємець додав, що ВК вказала, що одномоментне звільнення всіх суддів несе певні ризики дисбалансу судової системи. За його словами, йдеться про необхідність поетапного звільнення суддів.

«Венеціанська комісія вказала на те, що якщо відбувається перезавантаження суддівського корпусу, то за європейськими стандартами, ті судді, які будуть звільнені, мають право брати участь у цих конкурсах (на посаду судді)», - сказав Ємець. За його словами, вони мають «проходити таку саму перевірку, як і всі інші конкурсанти, на свою професійну здатність, на свою матеріальну відповідність, тобто зароблені зарплатні кошти як мінімум мають відповідати тим квартирам, будинкам, яхтам і діамантам у сейфах, які в них є».

Заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд наголосила на тому, що після висновку Венеціанської комісії в законопроекті змін до Конституції України «будуть редакційні і змістовні певні зміни».

За її словами, змістовні стосуватимуться Вищої ради юстиції, тобто буде «чітко записано про те, що ВРЮ буде ухвалювати рішення про переведення суддів на інші посади в інших судах», а не президент України. Сироїд зазначила, що «сьогодні залишається формула про те, що відповідно до закону, можуть діяти вищі суди». «На відміну від нинішньої формули, яка є в Конституції, де є імператив, що в Україні діють вищі суди, запропонована в законопроекті формула дозволяє нам піти на поступову ліквідацію вищих судів. Важливо, що в цьому питанні є згода», - додала Сироїд.

За її словами, вчора на засіданні робочої групи, яка працює в рамках Конституційної комісії, завдяки висновку Венеціанської комісії досягнуто домовленості, що буде «перехід на триланкову судову систему - у нас не буде вищих судів». Як сказала Сироїд, «саме створення нового Верховного суду дозволить набрати нових людей до цього суду, хоча ми дамо можливість цим суддям, які сьогодні працюють у судах, подати свої кандидатури». В той же час вона наголосила, що в орган, який проводитиме конкурс, мають бути включені громадські діячі і має «бути публічність цього процесу».

Заступник голови Центру політико-правових реформ, експерт Реанімаційного пакету реформ Роман Куйбіда наголосив, що немає дискусії з приводу того, що оновлення судової влади потрібно, а є лише питання, в який спосіб це робити. За його словами, Венеціанська комісія вказала, що «процедура переатестації всіх суддів як винятковий захід» можлива з метою вирішення проблем, зокрема, пов’язаних з кваліфікацією суддів, їх корумпованістю, надзвичайно низьким рівнем довіри до суддів.

Експерт Реанімаційного пакету реформ Михайло Жернаков зазначив, що Венеціанська комісія наголошує на необхідності спрощеної судової системи. За його словами, тут є питання щодо способів реалізації перебудови судової системи. «Поки що немає однозначності щодо утворення єдиного органу (замість теперішньої Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Ради суддів України - УНІАН)», - додав він. За його словами, важливо те, що повноваження щодо переведення суддів, тобто вирішення питань суддівської кар’єри, має вирішуватися Вищою радою правосуддя як фаховим органом, а не президентом чи Верховною Радою як органами політичними.

Як повідомляв УНІАН, 23 жовтня Венеціанська комісія схвалила рекомендації щодо судової реформи в Україні.

В Адміністрації президента України 26 жовтня заявили, що найближчим часом проект змін до Конституції в частині правосуддя буде доопрацьовано Конституційною комісією з урахуванням тих висновків, які надала Венеціанська комісія, і передано на розгляд президентові для внесення у Верховну Раду.