Київ. 23 жовтня. УНІАН. Від початку кампанії з місцевих виборів спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували 668 порушень виборчого законодавства.

Про це координатор виборчих і парламентських програм ГМ ОПОРА Ольга Айвазовська повідомила на прес-конференції в УНІАН.

«Від початку виборчої кампанії місцевих виборів ОПОРА зафіксувала 668 порушень»,- сказала Айвазовська.

Відео дня

За її словами, на першому місці серед порушень, зафіксованих спостерігачами ОПОРИ, - 380 фактів незаконних форм агітації або порушення порядку виборчої агітації, зокрема, в частині фінансування.

«Ліберальна частина закону, з одного боку, щодо заборони ведення виборчої агітації до етапу реєстрації, а з іншого боку - відсутності будь-яких санкцій для тих, хто не є ще суб’єктом виборчого процесу, призвели до того, що більшість ресурсів, які були витрачені на виборчу кампанію, є фактично непідзвітними і йшли не через виборчі фонди», - сказала Айвазовська.

Вона повідомила, що спостерігачі ОПОРИ перевірили попередні проміжні звіти про витрати з виборчих фондів і виявилося, що деякі політичні партії, які здійснювали активну діяльність, задекларували нуль гривень витрат на виборчі кампанії.

«Таким чином, формальна прозорість виборчого процесу в частині фінансування, на жаль, на практиці засвідчується як така, якої в нас немає», - додала Айвазовська.

Вона також зазначила, що проблема підкупу виборців є другою проблемою цієї виборчої кампанії.

«Нашими спостерігачами зафіксовано 193 таких факти станом на зараз, але база даних порушень постійно оновлюється, тому ми прогнозуємо, що кінцевий результат проміжних підсумків буде набагато більшим», - сказала Айвазовська.

Крім того, вона зауважила, що найчастіше незаконна агітація проводилася шляхом виготовлення та поширення матеріалів передвиборчої агітації не за рахунок коштів виборчих фондів. Натомість ключовою формою непрямого підкупу виборців стало облаштування прибудинкових територій та дорожньої інфраструктури, встановлення дитячих та спортивних майданчиків, роздача продуктових наборів та подарунків, надання виборцям безкоштовних медичних, юридичних послуг.

Також Айвазовська зазначила, що, незважаючи на окремі виявлені випадки, застосування адмінресурсу під час нинішньої виборчої кампанії не набуло масового і системного характеру.

«Попри наявну мотивацію і значний потенціал у провладних кандидатів і партій щодо застосування адміністративного ресурсу, масового й системного характеру ці зловживання не мають. Зафіксовано майже два десятки інцидентів», - сказала експерт.

Айвазовська повідомила, що на третьому місті серед основних типів порушень під час виборчої кампанії є порушення, допущені виборчими комісіями.

Водночас вона відзначила, що правоохоронні органи, порівняно з періодом підготовки до парламентських виборів 2014 року, активніше реагують на інформацію про порушення, яку надають спостерігачі.

Кампанія з виборів депутатів місцевих рад і мерів міст розпочалась 5 вересня.

Місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня.