Київ. 22 жовтня. УНІАН. Експерти вважають помилкою влади позбавлення частини жителів Донбасу права брати участь у місцевих виборах в Україні 25 жовтня.

Про це вони сказали на прес-конференції в УНІАН на тему: «Місцеві вибори на Донбасі: регіональні та локальні соціально-політичні тенденції».

Директор Українського інституту аналізу і менеджменту політики Руслан Бортник заявив, що нині люди, які до війни проживали на Донбасі, а це близько 7 млн осіб, розділені на ряд категорій. Близько 2 млн з них перебувають на тимчасово не контрольованій українською владою території і не братимуть участі у місцевих виборах 25 жовтня.

«Частина людей є тимчасово переміщеними особами, близько 1,5 млн людей виїхали до України і близько 1 млн - до Росії. Позбавлення права голосу цих 1,5 млн проукраїнськи налаштованих українців виглядає на сьогодні чи не найгрубішим порушенням права людини у рамках цієї виборчої кампанії», - сказав Бортник.

За його словами, ще одна категорія людей, які не зможуть проголосувати, проживають на тій частині Луганської і Донецької областей, яка перебуває під контролем України, але на там скасовано проведення виборів.

«Позбавлення всіх цих людей голосу - це тактична і навіть стратегічна помилка влади», - наголосив Бортник.

Він зазначив, що влада таким чином витісняє цих людей з «легальної політичної системи, заганяючи їх у ситуацію людей другого сорту». На думку Бортника, «з цього росте сепаратизм та інші антидержавницькі прояви і рухи».

У свою чергу політолог, кандидат політичних наук (дослідницьке агентство Z&B Global) Олексій Якубін оприлюднив дані соціологічного дослідження, проведеного агентством у Красноармійську з 12 по 17 жовтня щодо електоральних орієнтацій. Всього було опитано близько 755 жителів Красноармійська, Родинського і смт Шевченко. Погрішність при розрахунках не перевищує 3%.

Згідно з даними дослідження, жителі Красноармійська демонструють високий рівень електоральної активності. Так, в цілому 72,6% опитаних планують взяти участь у волевиявленні на місцевих виборах. З них 38,8% упевнені в тому, що прийдуть на вибори, а ще 33,8% планують взяти участь у голосуванні. При цьому протилежної думки дотримуються лише 16,3% респондентів. 11,1% вагаються з відповіддю.

«Це насправді дуже високий показник, оскільки ми знаємо, що в багатьох інших регіонах України, у тому ж Києві, за різними даними, мають намір прийти на вибори близько 40-50%. А тут 74%. Це свідчить про те, що соціально-політична ситуація у місті і країні викликає у громадян зацікавлення, і вони бачать, що їхня доля багато в чому може залежати і від місцевих виборів також», - зауважив Якубін.

За його словами, найбільшу електоральну активність в цьому місті виявляють люди середнього (38,9%) та похилого віку (50,8%), а молодь, яку вважають соціально активною, в даному випадку демонструє менше бажання йти на вибори. Лише 31,4% віком від 18 до 24 років планують взяти участь у голосуванні.

Крім того, 37,1% респондентів вважають, що на сьогодні життя в місті йде в правильному напрямку. Протилежної думки дотримуються 28,7%.

За словами Якубіна, це свідчить про те, що владі цього міста вдається певним чином вирішувати соціально-політичні та соціально-економічні проблеми людей.

Він зазначив, що рейтинг партій, складений на підставі опитування, дозволяє зробити висновок про лідерство в цьому місті «Опозиційного блоку», який планують проголосувати 29,3% опитаних, і партії «Відродження» - 8,6%.

Як сказав Якубіна, опитування також засвідчило, що в першу чергу ключовою підтримкою користуються конкретні люди. «Якщо брати розріз Красноармійська, то діючий мер Руслан Требушкін користується найбільшою популярністю серед громадян. Згідно з опитуванням, у нього близько 74% підтримки серед місцевих мешканців», - сказав Якубін.

За словами аналітика міжнародного інформаційно-аналітичного центру «Росія - Україна» Олександри Решмеділової, нинішня виборча кампанія є «найбільш брудною».

«Ця виборча кампанія навіть не просто сіра, а чорна, в ній задіяні всі технології, які були відпрацьовані за всі часи незалежності, починаючи від адмінресурсу і закінчуючи новими технологіями, такими як електронні петиції», - сказала вона.

На переконання Решмеділової, для сходу України як прикордонної території найголовнішим є правопорядок. «Забезпечення правопорядку - це головна функція, яку має забезпечити держава не лише під час виборчого процесу, а взагалі встановити там правопорядок», - сказала вона.

«Якщо не відбудуться ці вибори й Україна не зможе продемонструвати демократичний виборчий процес безпосередньо під своїм контролем, про що можна говорити вже на інших територіях», - додала експерт.