Київ. 21 жовтня. УНІАН. У Раді Європи радять владі України розробити ефективний механізм відшкодування жертвам насильства.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила менеджер проекту Ради Європи “Підтримка реформ кримінальної юстиції в Україні” Кетеван Цхомелідзе.

На прес-конференції було презентовано видання Центру політико-правових реформ “Відшкодування потерпілим від насильницьких злочинів: Європейські стандарти і зарубіжне законодавство”. До книги увійшли документи Ради Європи та Європейського Союзу, які встановлюють європейські стандарти відшкодування шкоди і допомоги потерпілим від злочинів, а також рекомендації із запровадження відповідних механізмів в Україні.

Відео дня

За словами Цхомелідзе, Рада Європи надає велику підтримку Україні в імплементації реформ у сфері кримінальної юстиції. “Більше того, одним із завдань проекту, який ми представляємо, є зміцнення потенціалу спроможності організації громадянського суспільства до активного залучення процесів формування політики, і так само - моніторингу і реалізації реформ у сфері кримінальної юстиції”, - сказала Цхомелідзе.

За її словами, Рада Європи була дуже зацікавлена у підтримці дослідницького проекту Центру політико-правових реформ стосовно відшкодування потерпілим від насильницьких злочинів.

Як сказала Цхомелідзе, статистика свідчить, що факти знущання або порушення прав людини є щоденним явищем у Європі. “Під егідою нашої організації було розроблено низку дуже важливих стандартів, документів, і багато з цих документів включені в цю публікацію. У цих стандартах ідеться про головні вимоги і про головні права, які мають потерпілі, сподіваючись на отримання відшкодування за завдану шкоду. На додаток до зобов’язання держав забезпечити потерпілих цілою низкою ефективних способів правового захисту, органи влади повинні так само подбати про те, щоб на практиці з цих наявних засобів правового захисту потерпілі могли ними скористатися”, - заявила Цхомелідзе.

У цьому зв’язку представник Ради Європи наголосила, що відповідно до статті 127 Кримінального процесуального кодексу України визначено право потерпілих на відшкодування. “Проте в цій самій статті зазначено, що умови, на яких така компенсація надаватиметься, і порядок її надання мають визначатися законом. Тому дуже важливо створити практичний механізм, за допомогою якого потерпілі могли реалізувати своє право на відшкодування”, - сказала Цхомелідзе.

Вона наголосила на необхідності визначити, в який спосіб на практиці має реалізовуватися принцип субсидіарності при наданні відшкодування, хто може розраховувати на відшкодування і за яких обставин, у якому обсязі така компенсація має виплачуватися і який орган державної влади повинен відповідати за її надання.

“Усі ці та багато інших питань, дотичних до відшкодування потерпілим, заслуговують на пильну увагу і жваву дискусію, беручи до уваги міжнародні стандарти і кращі приклади”, - вважає Цхомелідзе.

Водночас вона повідомила, що не існує якоїсь ідеальної моделі, яку б можна було б би цілком перенести на українські реалії.

У цьому зв’язку вона висловила сподівання, що публікація видання “Відшкодування потерпілим від насильницьких злочинів: Європейські стандарти і зарубіжне законодавство” зробить вагомий внесок у визначення механізму, за допомогою якого потерпілі зможуть реалізувати право на компенсацію.

У свою чергу експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук сказав, що основним завданням було відобразити у збірнику, якими є основні європейські стандарти, і продемонструвати досвід європейських держав у врегулюванні цього питання, а також дати законодавцям і тим, хто визначає державну політику, механізм врегулювання цього питання.

“Все, що тут виписано, це виключно з метою рекомендувати далі, щоб було реалізовано вже у законодавстві, далі вже на практиці, й очікування. Це те, що відповідні програми допомоги потерпілим стануть на порядку денному діяльності нової патрульної поліції через пріоритети їхньої діяльності. Буде відповідна програма затверджена для прокуратури наступного року, і далі буде розпочата робота з підготовки відповідного законопроекту, тому що без закону, без законопроекту це неможливо”, - сказав Банчук.

За його словами, “якщо держава бере на себе зобов’язання відшкодовувати або допомагати потерпілим, то держава мінімально тоді повинна вже гарантувати, що ця шкода вже буде компенсована внаслідок вчинення злочину, який є умисним, тяжким або особливо тяжким, насильницьким, і це насильство може мати сексуальний або психологічний характер, і наслідком вчинення цього злочину може бути спричинення тілесних ушкоджень або розлад здоров'я, тобто це мінімум, який держава у випадку ратифікації Європейської конвенції бере на себе”.