Київ. 19 жовтня. УНІАН. Громади міст Ірпінь, Буча, Ворзель та Гостомель, що поблизу Києва, вимагає від представників вищих органів влади втрутитися у ситуацію із незаконною забудовою населених пунктів і незаконним відчуженням під будівництво земель та лісових масивів.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили громадський активіст, представник інтересів жителів міст і селищ Приірпіння Олена Старшинова та юрист Владислав Демченко.

"Місто Ірпінь, зокрема, не розвивається планомірно. Відбувається хаотична забудова без розвитку інфраструктури. Все говорить про те, що місцева влада в цьому не зацікавлена, а зацікавлена лише в отриманні матеріальних ресурсів і вигоди... Ми не можемо знайти захисту у правоохоронних органах, щоб зупинити «будівельний бєзпрєдєл», який захоплює наші землі. Тільки за останні 4 роки було розкрадено 1,5 тисячі гектарів, а це - 750 млн дол. За ці кошти наше місто можна було б відбудувати заново - у нас проблеми з каналізацією, електрикою, школами та дитячими садочками, до яких черга в 4,5 тисячі осіб і які ніхто не будує", - сказала Старшинова.

За її словами, забудова в Ірпені та інших населених пунктах навколо нього ведеться всупереч генплану, без обговорення з громадами. Так, зазначила Старшинова, лише в Ірпені триває будівництво 51 житлового комплексу. Крім того, активіст повідомила, що протягом останніх місяців в місті побили 5 активістів, які протестували проти незаконного будівництва, і останній випадок - побиття кілька тижнів тому молодої жінки з дитиною. При цьому Старшинова зауважила, що у всіх цих випадках винні не знайдені та не покарані, а міліція говорить лише, що "проводиться розслідування".

У свою чергу Демченко зазначив, що результатом численних звернень та наполягань на перевірках стала двомісячна робота комісії, призначеної Київською облдержадміністрацією, але результати її перевірки досі не доведені до громади та не вжито відповідних правових заходів. У контексті цього юрист припустив, що це може робитися навмисно та під тиском зацікавлених осіб, оскільки з наявних у розпорядженні копій висновків видно, що оцінка діяльності місцевої влади надана негативна.

"Якщо влада не почує людей, це може призвести до вибуху громади. Тому прохання до влади - влада, зверни увагу на ситуацію в Ірпені та Приірпінні і зупині будівельний бєзпрєдел. Ми залишаємо за собою право звертатися за допомогою до міжнародних організацій, до посольства країн, які надають фінансову допомогу Україні", - наголосили громадські діячі.