Київ. 16 жовтня. УНІАН. Представники асоціації деревообробних підприємств Західної України звернулися до президента України з проханням врегулювати критичну ситуацію в галузі і створити сприятливі умови ведення бізнесу.

Дане звернення на прес-конференції в інформагентстві УНІАН оприлюднив голова асоціації Ігор Соболевський, котрого підтримали всі учасники прес-конференції: голова Львівської асоціації Микола Когут, представник Закарпатської асоціації Іван Габор, голова Чернівецької асоціації Дмитро Саїн, представник Тернопільської асоціації Микола Притолюк, голова асоціації Київщини Олександр Ілюшенко.

За словами голови асоціації «Деревообробних і лісозаготівельних підприємств Західної України» Ігоря Соболевського, на сьогодні повністю зупинено експорт деревини, а сотні вантажівок з деревиною, маючи необхідні документи, не можуть перетнути український кордон.

«Навесні цього року Верховна Рада заборонила експорт круглого лісу, а Кабінет міністрів України дав розпорядження – впродовж трьох місяців підготувати положення про сертифікацію деревообробної продукції, але нічого зроблено не було і 10 жовтня практично весь експорт по всьому кордону України було заблоковано», - сказав Соболевський.

Він уточнив, що на всіх кордонах України стоять сотні вантажівок з готовою продукцією, яка йде на Західний експортний ринок. Абсолютно вся продукція сертифікована, а на кожному раніше виданому сертифікаті вказано термін його дії – 2 місяці.

«На кордонах стоять автомобілі вже сертифіковані і жодних правових підстав на їх зупинення немає», - сказав Соболевський.

У свою чергу голова львівської асоціації деревообробних і лісозаготівельних підприємств України Микола Когут повідомив, що асоціація також пропонує спрощену систему видачі електронних сертифікатів походження, яка впроваджується на базі вже створеного і працюючого комплексу електронного обліку деревини.

«За основу сертифіката беруться дані товарно-транспортної накладної, яка використовується апаратом електронного обліку і вноситься в базу митниці», - зазначив він.

За словами присутнього на прес-конференції голови київської асоціації деревообробних підприємств Олександра Ілюшенка, у Київській області склалася аналогічна ситуація - підприємці зупиняють свої виробництва і скорочують робочі місця. «Ми повністю підтримуємо дане звернення і просимо Петра Олексійовича допомогти нам у цій ситуації», - сказав він.

У зв'язку з цим асоціація звернулася з відкритим листом до президента України з проханням сприяти якнайшвидшому врегулюванню проблеми і створенню умов для початку функціонування положення про сертифікацію лісопродукції.

Учасники прес-конференції відзначили необхідність вирішити питання з пропуском машин, які незаконно затримано на кордоні і вважати раніше видані сертифікати, які мають термін дії 2 місяці, дійсними. Також підприємці просять уряд враховувати інтереси бізнесу і запровадити прозору систему видачі сертифікатів деревообробної продукції.

Фото новини з прес-конференції : http://photo.unian.net/ukr/themes/60626

Відео з прес-конференції :