Київ. 13 жовтня. УНІАН. Представники громадських організацій підготували офіційне звернення до мера Києва, транспортного комітету Верховної Ради та Генеральної прокуратури з проханням взяти під контроль проблему тіньових парковок у столиці, а також врегулювати дане питання на законодавчому рівні.

Дане звернення на прес-конференції в інформагентстві УНІАН підписали представники громадської організації "Ліга підприємців транспортної інфраструктури", руху "Стоп нелегал" і ВГПО  "Об'єднання Богдана Хмельницького".

Як зазначив на прес-конференції колишній директор комунального підприємства "Київтранспарксервіс" Володимир Першин, представники тіньового бізнесу в обстоюванні своїх інтересів не обмежуються навіть фізичним тиском.

Відео дня

"Вранці у п'ятницю у під'їзді мого будинку на мене напав чоловік з битою ... Я однозначно пов'язую цю подію зі своєю професійною діяльністю. Ті документи, які були підписані мною як договори на експлуатацію фіксованих місць паркування, дійсні досі. Підприємці, підписавши ці договори, продовжують працювати на тих майданчиках, які раніше були нелегальними. І я думаю, що це замовлення було з боку якогось скривдженого підприємця", - сказав Першин.

Як зазначив представник організації "Ліга підприємців транспортної інфраструктури" Іван Олійник, підприємці неодноразово зверталися з ініціативою зміни податкової ставки на парковки, але влада досі не вжили жодних заходів.

"По всьому місту однакова ставка податку на паркування - 6,5 грн. Але залежно від району вартість паркування відрізняється, десь - 10-12, десь - 20-25. Тому в деяких районах парковки просто збиткові. Ми зверталися з проханням внести зміни до податкового кодексу, але на сьогодні проблема залишається та сама", - сказав Олійник.

Водночас,  представник організації "Об'єднання Богдана Хмельницького" Ігор Бондарчук зазначив, що чиновники просто покривають паркувальний бізнес для отримання хабарів.

"Є чиновники, яким просто вигідно мати у кишені тіньовий бізнес. Вони з нього просто отримують гроші. Які схеми, хто цим займається, все це вивчається, але ніхто не хоче нічого робити, щоб отримати результат. А результат - це направити це в законне русло",- повідомив він.

Як повідомляв УНІАН, раніше Першин заявив, що через незаконні парковки, які діють на самовільно зайнятих підприємцями земельних ділянках, бюджет Києва щороку втрачає понад 25 млн грн. За його даними, за перший квартал 2015 року доходи від надання послуг "Київтранспарксервісу" зросли на 11% - до 12,1 млн грн.

.