Київ. 13 жовтня. УНІАН. Серед тих українців, які, ймовірно, візьмуть участь у місцевих виборах 25 жовтня, 12,8% голосуватимуть за «Блок Петра Порошенка», 10,5% - за «Батьківщину», 8% - за «Самопоміч».

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, презентованого сьогодні на прес-конференції в УНІАН керівником центру IFES Ракешом Шарма.

За його словами, коли респондентів запитали, яка ймовірність того, що вони підуть голосувати на місцевих виборах 25 жовтня, 41% сказали, що вони, дуже імовірно, голосуватимуть, 30% сказали, що вони більш імовірно підуть голосувати, а 23% кажуть, що вони або малоймовірно або не голосуватимуть.

Також, згідно з результатами дослідження, більшість українців очікують, що місцеві вибори мають бути достатньо вільними та справедливими. Зокрема, коли їх запитали про чесність майбутніх виборів, то 44% сказали, що вони будуть повністю або до певної міри вільними та справедливими, а 21% опитаних відповіли, що вони будуть мати достатньо недоліків, щоб засумніватися у достовірності результатів, при цьому 12% зазначили, що вони зовсім не будуть вільними і справедливими.

Респондентам також було запропоновано назвати партії, за які вони голосуватимуть на виборах. Серед тих, хто, дуже імовірно, голосуватиме, 12,8% говорять, що вони будуть голосувати за «Блок Порошенка-УДАР», 10,5% проголосували би за «Батьківщину», 8% за «Самопоміч», 6,4% - за Радикальну партію, 4,1% за «Опозиційний блок», 3,1% за «Правий сектор» і 11% за низку інших партій. Проте 36% ще не прийняли рішення.

За словами експерта, незважаючи на те, що підтримка «Блоку Порошенка-УДАР» досить добре поширюється по всій країні, інші партії та блоки мають регіональні ніші. Зокрема, «Батьківщина» отримує більшу частину своєї підтримки на заході, в центрі та на півночі країни, а «Опозиційний блок» отримує майже весь обсяг підтримки виборців у центрі та на півдні; те саме є вірним для «Самопомочі» на заході.

Опитування громадської думки проводилося Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) і охоплювало 1588 респондентів, опитаних у період між 12 і 26 вересня 2015 року на всій території України (окрім Донбасу та Криму). Похибка не перевищує 2,5% без урахування дизайн-ефекту.