Київ. 7 жовтня. УНІАН. Один з найбільших українських операторів мобільного зв'язку "МТС Україна" спільно з благодійним фондом BrainBasket, створеним з ініціативи IT-компаній для розвитку освіти у сфері інформаційних технологій в Україні, запустять проект для переселенців, які постраждали від бойових дій на Донбасі, і українських військових - учасників Антитерористичної операції з навчання спеціальностям в IT-секторі.

Як повідомив на прес-конференції в інформагентстві УНІАН директор фонду BrainBasket Володимир Люлька, ця програма Coding for future дасть змогу безкоштовно пройти навчання та в подальшому отримати роботу в IT-компанії.

"Coding for future - це безкоштовна програма для певної категорії населення - це ветерани-учасники АТО і біженці. У рамках цієї програми ми даємо можливість цим людям дістати безкоштовну освіту, пройти курси програмування популярних IT-спеціальностей", - повідомив Люлька.

Відео дня

Своєю чергою, начальник департаменту розвитку інформаційних систем "МТС Україна" В'ячеслав Ройз повідомив у ході прес-конференції, що на даний момент фахівці IT-сектора є затребуваними як в Україні, так і на Заході.

"Українські айтішники визнані провідними світовими IT-компаніями. Вони виграють міжнародні конкурси і створюють стартапи, вартість яких сотні мільйонів доларів. Я вважаю, що сектор IT - цей той інтелектуальний потенціал, який допоможе нам не тільки провести реформи в країні, а й здійснити технологічний прорив, який дасть змогу Україні стати експортером інтелектуальних розробок", - сказав Ройз.

За словами організаторів проекту, тривалість навчання залежить від обраної спеціальності і в середньому займає три місяці. По завершенню програми найуспішніші учасники будуть рекомендовані на роботу у провідні українські IT-компанії.

Як повідомляв УНІАН, згідно з доповіддю «Глобальний звіт про розвиток інформаційних технологій - 2015», складеною Світовим економічним форумом (СЕФ), Україна зайняла 71-ше місце в світі за рівнем розвитку інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), піднявшись за рік на 10 позицій порівняно з тогорічним показником (у 2014 році в цьому рейтингу Україна займала 81-ше місце). При формуванні рейтингу організація розрахувала Індекс мережевої готовності, який характеризує рівень розвитку ІКТ у 143 країнах світу.

На думку ряду експертів ринку інформаційних технологій, основною загрозою розвитку української сфери інформаційних технологій є відплив кваліфікованих кадрів за кордон через нестабільну ситуацію в Україні, що впливає на зниження темпів зростання IT-сектора.