Київ. 1 жовтня. УНІАН. Партія «Відродження» звертається до судів через масові відмови в реєстрації їхніх кандидатів на місцеві вибори-2015.

Про це повідомив голова партії, народний депутат України Віктор Бондар під час прес-конференції в УНІАН.

Він висловив переконання, що сьогодні в Україні «розгортається політична корупція». «Ми бачимо знову найгірший сценарій адміністративного впливу на демократичні виборчі процеси в Україні», - сказав депутат.

Бондар наголосив, що найрейтинговіших кандидатів від «Відродження» «намагаються не пустити на вибори і не дати можливості навіть зареєструватися».

Зокрема, у Дніпропетровську, вважає він, «цілий сценарій розгортається, як не допустити партію «Відродження» на вибори».

«На Дніпропетровщині зареєстровано клон партії «Відродження», - це так звана партія «Відродження України», - сказав Бондар і додав, що від цієї партії висунутий кандидат у мери з таким самим прізвищем, як і в кандидата від «Відродження» Анатолія Крупського.

Крім того, зазначив депутат, в обласну раду від «Відродження» йде Володимир Куцин. Водночас, від «Відродження України» висувається кандидат з Тернопільщини також із прізвищем Куцин.

На думку Бондаря, «коли партія влади висуває слабких кандидатів, коли партія влади розуміє, що вона повністю програє вибори на Дніпропетровщині партії «Відродження», вона використовує «Опозиційний блок», дає йому можливість набрати голоси».

Так, у реєстрації до Дніпропетровської міської ради відмовили 64 кандидатам від «Відродження».

Водночас, в Одеській області виборча комісія не реєструє 27 кандидатів від «Відродження» до облради.

За словами Бондаря, усі претензії до кандидатів партії з боку представників виборчих комісій є абсолютно надуманими і безпідставними.

Депутат зазначив, що на Закарпатті також «ставлять клонів нашим людям».

«Людей з однаковими прізвищами, які не мають ніякого відношення до тієї місцевості, реєструють партії, які мають схожі назви, намагаються заплутати виборців», - сказав він.

Бондар наголосив, що «ми з цього приводу звернулися до ОБСЄ, до послів, до міжнародних спостерігачів».

«Ми вимагаємо, щоб наші кандидати були зареєстровані. Вимагаємо, щоб по всій Україні відбувся справедливий розвиток подій. Ми очікуємо на відповідні справедливі рішення судів, бо ми вже подали в суди щодо їхніх незаконних дій», - зазначив депутат.

Своєю чергою, перший заступник голови партії «Відродження» Володимир Пилипенко наголосив, що керівні посади у виборчих комісіях у регіонах, де проблеми з реєстрацією мають кандидати від їхньої політичної сили, обіймають представники «БПП» та «Опозиційного блоку».

Він уточнив, що сьогодні вранці було подано позов до Окружного суду міста Дніпропетровська, а заява до Одеського окружного адміністративного суду наразі готується.

«Ми абсолютно переконані у юридичній правоті наших обласних осередків, які подавали документи, як в Одеську обласну ТВК, так і в Дніпропетровську міську ТВК. Ми вважаємо, що всі документи юридично підготовані грамотно, а рішення цих комісій є упередженими, є політично вмотивованими», - сказав Пилипенко.

Він зауважив, що звернення з цього питання наразі готується і до Центральної виборчої комісії, а також розглядається можливість звернення до Генеральної прокуратури.

«Всі документи по всій території України готувалися однією юридичною командою, і лише чомусь у двох чи трьох областях у територіальних комісій виникли до них претензії. Фактично, ми зареєстрували вже понад 11 тисяч кандидатів від партії «Відродження» і лише в Одеській і Дніпропетровській області чомусь виникли питання до тих документів, аналогічні з якими подавалися до всій Україні», - зауважив Пилипенко.

Заступник голови партії зазначив, що на сьогодні терміни для подачі документів кандидатами завершилися. Відповідно, територіальна виборча комісія зможе тепер зареєструвати кандидатів від «Відродження» лише на підставі рішення суду.