Київ. 1 жовтня. УНІАН. Якщо би вибори депутатів Київської обласної ради відбувалися наприкінці вересня 2015 року, то найбільшу кількість голосів виборців набрали би «Блок Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина» та Об’єднання «Самопоміч» (5,8%).

Про це свідчать оприлюднені на прес-конференції в УНІАН результати опитування громадської думки в Київській області, проведеного дослідницькою компанією «Ю.С.С.» («USS Research»).

«Згідно з результатами дослідження, більшість опитаних мешканців Київської області мають намір взяти участь у голосуванні на місцевих виборах 25 жовтня», - повідомив провідний аналітик «USS Research» Олексій Біловол.

Відео дня

Так, 72% опитаних відповіли, що безумовно візьмуть участь у голосуванні, а 11,1% опитаних скоріше за все візьмуть участь у голосуванні. Не мають наміру приходити на виборчі дільниці в день місцевих виборів (безумовно або скоріше за все) 11,4% мешканців Київщини, які взяли участь в опитуванні. Важко відповісти на це питання було 5,5% опитаних.

Біловол зазнаичив, що як свідчать результати опитування, для більшості (48,1%) дорослих мешканців при виборі партії та кандидата від відповідної партії, за яких вони проголосують на виборах до Київської облради, першочергове значення матиме особистість кандидата.

Водночас, для 22,5% респондентів при здійсненні вибору, за кого проголосувати, більше значення матиме відомість та авторитетність політичної партії, ніж особистість кандидата від цієї партії. Значна кількість респондентів (29,4%) не змогли визначитися з відповіддю на це запитання.

Згідно з іншими результатами опитування, які оприлюднив Біловол, якщо б вибори депутатів Київської обласної ради відбувалися в кінці вересня 2015 року, то найбільшу кількість голосів виборців набрав би «Блок Петра Порошенка «Солідарність». За цю партію мають намір проголосувати 13,4% від кількості респондентів, які відповіли на вказане запитання.

Друге і третє місця в електоральному рейтингу партій на виборах до Київської облради, згідно з опитуванням, займають ВО «Батьківщина» (за неї готові проголосувати 7,6% опитаних) та Об’єднання «Самопоміч» (5,8%).

«Значну кількість прихильників серед мешканців Київської області отримали також «Радикальна партія Олега Ляшка» (4,1% голосів), партія «Наш край» (4%), партія «УКРОП» (3,1%), а також ВО «Свобода» (2,3%)», - сказав експерт.

Водночас, за його словами, значна кількість респондентів (37,6%) ще не визначилися, за яку партію та відповідного кандидата вони проголосують на виборах до Київської облради.

Крім того, 11,7% опитаних відповіли, що не будуть брати участі в голосуванні.

«Імітація виборів до Київської обласної ради, яка полягає у врахуванні лише відповідей тих респондентів, які планують взяти участь у голосуванні та вже визначилися зі своїм вибором, показує, що у випадку проведення виборів в кінці вересня 2015 року «Блок Петра Порошенка» набрав би 26,4% голосів виборців. А також долають прохідний умовний 5%-й бар’єр на виборах до облради ВО «Батьківщина» (15% голосів), Об’єднання «Самопоміч» (11,4%), Радикальна партія Олега Ляшка (8,1%) та партія «Наш край» (7,9%)», - наголосив соціолог.

Він також додав, що близькими до подолання 5%-го бар’єру (з урахуванням похибки вибірки) є партії «УКРОП» (6,1% голосів) та ВО «Свобода» (4,5%).

Своєю чергою, директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала зазначив, що під час нинішніх місцевих виборів може скластися «цікава ситуація, коли мапа політичних сил, які будуть присутні в місцевій владі, може суттєво розширитися».

«Це дасть можливість у той чи інший спосіб зробити достатньо цікаві конфігурації всередині місцевих органів влади», - сказав він і додав, що результати виборів будуть «цікавими» і стануть «сюрпризом для тих людей, які розраховували, що все буде трохи інакше».

Бала зазначив, що «ми фактично з нуля зробили замір, хто звідки стартує, і дуже багато буде залежати від того, хто як проведе виборчу кампанію».

Водночас, заступник директора АМС Олексій Голобуцький висловив думку, що за результатами місцевих виборів, під кінець року буде зрозуміло, чи проводитимуться дострокові парламентські вибори.

*** З 24 по 29 вересня 2015 року дослідницька компанія «Ю.С.С.» на замовлення Агентства моделювання ситуацій провела опитування громадської думки в Київській області. Методом телефонного інтерв’ю (CATI) було опитано 800 респондентів – постійних мешканців Київської області віком від 18 років з урахуванням їхньої статі, віку та місця проживання в межах області.

Статистична похибка вибірки (з довірчою ймовірністю 0,95 та без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 3,5% для показників, близьких до 50%, 3% – для показників, близьких до 25%, 2,1% – для показників, близьких до 10%, 1,5% – для показників, близьких до 5%.