Київ. 29 вересня. УНІАН. Удосконалення механізму наближення законодавства України до права Європейського Союзу повинно зупинити політичну корупцію у Верховній Раді України.

Про це в УНІАН на прес-конференції «Чому значна кількість поданих до ВРУ законопроектів не відповідає праву ЄС? Чим це загрожує і як змінити ситуацію?» сказав перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Остап Семерак.

Депутат поінформував про законопроект №2046а щодо удосконалення механізму наближення законодавства України до права ЄС, який передбачає внесення змін до регламенту парламенту. Цей законопроект забезпечує перевірку на відповідність нормам Євросоюзу кожного законопроекту, який є зареєстрований і готується до розгляду у ВР.

Семерак зазначив, що є дуже багато зацікавлених сторін, політичних сил, які протистоять процесу прийняття цього законопроекту. "Вони будуть це робити, оскільки цей закон №2046а це є інструмент, який зупинить політичну корупцію в українському парламенті. Це закон, який запроваджує механізм зупинки нечесного лобіювання різними фінансовими і фінансово-політичними групами в українському парламенті", - наголосив Семерак.

Перший заступник голови комітету зазначив, що парламент, відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, має наближувати українське законодавство до норм європейського права. Для цього парламент потребує дуже серйозної підтримки громадянського суспільства. На його переконання, без чесної та відповідальної роботи парламенту, "ми будемо тупцювати на місці або рухатися назад".

Семерак розповів, що трапляються випадки, коли Верховна Рада приймає законопроекти, які суперечать зобов'язанням України з імплементації Угоди про асоціацію. Такі законопроекти "були упаковані у гарну обгортку підтримки української економіки... але викликали шалену критику з боку наших партнерів з Європейського Союзу".

Депутат стверджує, що законопроект №2046а має серйозну підтримку прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, а президент України Петро Порошенко висловлює готовність підтримувати і обговорювати імплементацію і модернізацію українського законодавства в міру своїх повноважень.

"Ми сподіваємося, що Верховна Рада найближчим часом, на найближчих сесійних тижнях включить розгляд цього законопроекту і він знайде підтримку в українському парламенті, бо, іншими словами, в іншій ситуації, якщо український парламент відмовиться розглядати цей законопроект, відмовиться голосувати, ми тоді повинні будемо сказати відверто і чесно - український парламент не готовий до імплементації Угоди про асоціацію, не готовий до виконання своїх зобов'язань, і підвищує ризики корупційного враження прийняття своїх рішень", - наголосив Семерак.