Київ. 24 вересня. УНІАН. Найбільша проблема місцевої влади на Київщині — це стан житлово-комунального господарства.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив співголова міжфракційного депутатського об'єднання “Депутатський контроль” Геннадій Кривошея.

Він розповів, що “Депутатський контроль” здійснив моніторинг діяльності місцевої влади на Київщині і дійшов висновку, що головною проблемою в містах і містечках Київщини є занедбана інфраструктура ЖКГ.

Відео дня

“Що стосується основних проблем, то перша - ЖКГ. Фактично в кожному містечку ця проблема наявна. Соціально-економічні програми розвитку цих міст фактично не передбачають інвестицій та розвитку ЖКГ. Також проблемою є перекидання місцевих проблем на вище стоячі органи влади: міські голови сьогодні мають велику кількість повноважень і можуть вирішувати питання за рахунок додаткових доходів від здачі в оренду чи пайової участі по земельних ділянках”, - сказав Кривошея. Він навів приклад, що в Богуславі вартість оренди землі не переглядалась уже багато років, хоча зміна орендної плати могла б стати додатковим ресурсом для вирішення місцевих проблем.

Також Кривошея зазначив, що місцеві очільники фактично не ведуть роз'яснювальну роботу серед громадян щодо об'єднання населених пунктів в територіальні громади: “Їм це не потрібно. У них завдання одне - є бюджет з якого я можу вкрасти”. Також він додав, що ще однією проблемою місцевої влади є стан доріг. Особливо вона актуалізувалася після того, як ремонт та утримання доріг перейшли від “Укравтодору” до місцевих органів влади.

У свою чергу член “Депутатського контролю” Віктор Романюк зауважив, що є й інша сторона проблеми щодо слабкого розвитку місцевого самоврядування. Це - інертність громадян: “Україна продовжує жити в радянській феодальній системі управління. 24 роки ми спостерігали відтік активної частини населення до великих міст. Я особисто бачив, що в Обухівському і Васильківському районах громадяни у більшості випадків байдужі, оскільки відсутні активісти, які готові втілювати інтереси своїх громад”, - сказав Романюк.