Київ. 22 вересня. УНІАН. У Києві, Одесі, Харкові і Дніпропетровську потенційні кандидати застосовують адмінресурс і бюджетні кошти при підготовці до місцевих виборів 25 жовтня.

Про це генеральний директор ВГО «Комітет виборців України» Олексій Кошель повідомив на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, на відміну від кампанії з підготовки до місцевих виборів 2010 року, влада не застосовує адміністративний ресурс.

Відео дня

«Тобто, коли держава тисне на правоохоронців, на бюджетників, на СБУ і використовує їх, як інструмент досягнення результату на виборах», - нагадав Кошель.

При цьому він заявив, що «ми бачимо масове явище використання адміністративного ресурсу в Києві, Одесі, Харкові, Дніпропетровську. Це є справді чотири проблемні міста, де потенційні кандидати проводять кампанії фактично за кошти місцевих бюджетів», - додав він.

Кошель вважає, що керівники обласних управлінь Міністерства внутрішніх справ «повинні взяти на себе персональну відповідальність за недопущення фактів підкупу і фактів використання адмінресурсу».

За його словами, це також буде критерієм персональної відповідальності керівників міліції в областях.

Політолог Вадим Карасьов вважає, що нинішня виборча кампанія буде «жорсткою, серйозною, конкурентною».

«Це унікальна кампанія по виборах до місцевих органів влади. Очевидно, що це пов’язано з процесами децентралізації і регіоналізації української політики, новими повноваженнями місцевих рад, а це новий ресурс не тільки у місцевих політиків середнього і малого профілю, а й потужний ресурс в економічних кланів і надбудованих над ними великих загальнонаціональних відомих політичних партій, тобто, це боротьба за нову систему влади на місцях», - сказав він.

За словами експерта, також зараз триває формування нової партійної системи, тому багато політичних сил як нових, так і старих, беруть участь у її створенні.

Політолог вважає, що в центрі і на заході України домінуватимуть загальнонаціональні брендові партії, які сьогодні представлені в парламенті, «і тут мало шансів для нових політичних проектів, які створені під регіоналізацію української політики, під децентралізацію і під просочування серйозної політики на регіональний рівень».

При цьому, на думку Карасьова, на сході України «ситуація більш інтригуюча, тому що найбільшою загальнонаціональною політичною силою, яка б могла розраховувати тут на певний результат, був «Опозиційний блок», але під місцеві вибори були створені нові достатньо перспективні політичні проекти, які не хотіли асоціюватися з «Опозиційним блоком».

Карасьов зазначив, що найбільшим цікавим «плацдармом боротьби старого і нового й боротьби за утвердження нової позитивної опозиційності регіонального низового рівня» є, зокрема, Харків.

За його словами, у цьому місті немає «Опозиційного блоку», тому боротьба тут загострюється за виборців, які колись підтримували Партію регіонів.

«Бій за цю спадщину ведуть місцеві політичні важковаговики, я б сказав, титани місцевої політичної боротьби - це діючий мер Кернес і Олександр Фельдман - один з лідерів партії «Наш край», і якщо б був зареєстрований «Опозиційний блок», то ще б до цього долучився Добкін, і це було б «три танкиста – три веселых друга», і це був би електоральний фест з хвацькою інтригою», - зазначив політолог.

За його словами, навіть у разі перемоги Кернеса на виборах мера Харкова, більшість у міській раді може бути сформована не його, а партії "Наш край".

"Завдання цих виборів - не тільки виграти мерську посаду, а ще й мати промерську більшість, промерського секретаря місцевої ради"- додав Карасьов.