Київ. 17 вересня. УНІАН. Вибух громадської активності після Революції гідності свідчить про готовність українців до глобальних змін у житті країни.

Про це сказав голова ревізійної комісії ГС «Воля Громади», творчий директор патріотичного інтернет-радіо «Вольниця» Сергій Сучок на прес-конференції в УНІАН на тему: «Проект «Воля громади» як альтернатива розвитку громад України».

Він зазначив, що в Україні існує міф про необхідність сильного лідера, без якого країна не може нормально розвиватися.

«Цей міф абсолютно нічого не вартий, адже звідки з’явиться такий лідер, якщо у нас сам народ буде чекати, що хтось візьме на себе відповідальність за те, куди буде йти країна, при цьому не беручи на себе особисту відповідальність»,- сказав Сучок.

За його словами, на цьому шляху необхідна об’єднання і координація громадської активності.

"Під час революції гідності ми спостерігали самоорганізацію громадян, коли люди знаходили, в чому вони можуть реалізувати себе на Майдані. Фактично Майдан став маленькою громадською сім’єю. Коли кожна людина відчуває себе потрібною - це допоможе Україні розвиватися»,- зазначив Сучок.

Він також зауважив, що після Революції гідності відбувся сплеск громадської активності: люди хочуть змін, і дуже багато активістів відчувають порожнечу, оскільки немає відчуття глобалізації своєї ідеї.

«Наразі немає загальної усвідомленості, яким шляхом треба йти. Відсутність відчуття глобального впливу власних дій на розвиток країни призводить до того, що навіть найактивніші громадські діячі відчувають порожнечу та самотність після реалізації своїх проектів», - сказав він.

Сучок переконаний, що необхідно скоординувати активних людей та громадські організації, які «не є кишеньковими».

«Коли ці активні громадяни об’єднаються і вироблять спільну стратегію, тоді буде нормальний розвиток країни»,- переконаний Сучок.

У свою чергу президент ГС «Воля Громади» Дмитро Рутковський зазначив, що коли для людини відповідальність - це природний стан, тоді питання лідера не виникає, адже ним може бути кожен у своєму напрямі.

«Таким чином, утворюється сильний народ, який складається з сильних особистостей, що стає рушієм змін. Якщо люди матимуть достатньо віри в себе, будуть самодостатніми та не потребуватимуть когось, хто за них буде вирішувати, як жити, то й суспільство буде мати зовсім інший характер», - сказав Рутковський.

Віце-президент ГО «Вольниця» Андрій Буткевич зазначив, що першим кроком Спілки стало об’єднання понад 40 громадських організацій та ініціатив з України, що відбулося у форматі етнічно-патріотичного фестивалю «Воля громади», який проходив 22-23 серпня в Києві.

За його словами, на фестивалі громадські організації підписали меморандум про співробітництво, що підтвердило прагнення небайдужих українців і надалі рухатись шляхом змін разом.