Київ. 16 вересня. УНІАН. Головний тренер збірної України з греко-римської боротьби Артур Дзігасов підбив підсумки чемпіонату світу, який відбувся минулого тижня в Лас-Вегасі (США) і зазначив, що перед командою стоїть мета завоювати максимум ліцензій - шість у шести вагових категоріях.

Про це він заявив на прес-конференції в УНІАН за підсумками чемпіонату світу, де збірна України завоювала 4 медалі (одне золото, одне срібло і дві бронзи) і три олімпійські ліцензії.

Зокрема, Дзігасов зазначив: «Вважаю наш виступ у Лас-Вегасі вкрай успішним. Українські представники греко-римської боротьби перевершили всі попередні результати сезону і в Америці показали максимум своїх здібностей. Звичайно, це не результат одного дня і навіть, одного сезону. Ми планомірно готувалися до головного передолімпійського старту, починаючи з 1 січня 2013 року, коли я був призначений головним тренером національної збірної. Нашою метою було - успішний виступ в Ріо. І більш ніж два з половиною роки ми наполегливо йшли до цього чемпіонату, який був ліцензійним. Фінальний етап підготовки проходив на базі Заросляк (Івано-Франківська обл.), розташованої поблизу гори Говерла, а глобально підготовка тривала більш як два з половиною роки».

Говорячи про сам турнір, тренер наголосив: «Головне, що нам, тренерському штабу вдалося зробити, це згуртувати команду. У Лас-Вегасі у нас був прекрасний колектив, ми разом їздили на екскурсії, гуляли містом, разом їли. Єдність і командний дух були однією з головних запорук успіху. Яскравий приклад: коли Димитро Тимченко, який завоював бронзову медаль, після важкого виснажливого змагального дня, багатьох сутичок приходить в розташування команди і починає готувати до змагань свого партнера по команді Олександра Чернецького. У Чернецького змагання в його ваговій категорії проходили наступного дня. Здавалося б, герой, з медаллю, можеш відпочивати. А він йде допомагати товаришеві готуватися до змагань. І це лише маленький приклад того, як ми провели цей турнір».

Говорячи про плани на майбутнє наставник збірної зазначив: «Я дуже задоволений цим турніром, але потрібно дивитися вперед, думати про майбутнє. Наша мета - здобути всі можливі олімпійські ліцензії - шість у шести вагових категоріях. На жаль, Міжнародний олімпійський комітет у нас забрав дві категорії, залишилося 6 з 8. Але ми плануємо виступити в усіх категоріях на Олімпіаді. Попереду великі турніри, успішний виступ на яких дасть змогу завоювати ліцензії на Ігри - Кубок Націй, Кубок світу, престижний турнір у Баку. Ми розраховуємо на успіх у цих змаганнях».

У свою чергу, срібний призер ЧС Армен Варданян додав: «Перш за все хочу сказати величезне дякую тренерському штабу, який готував кожного з нас індивідуально. Ми відпрацьовували тактику на кожний бій, відчували постійну підтримку, увагу. Особисто мені допоміг ще й досвід. Так, можна було завоювати золото, але на сьогодні результат такий, що у мене - срібло. Я задоволений цим результатом. Єдиний мінус - вагова категорія, в якій я виступав до 71 кг - не олімпійська. Тому ліцензії доведеться здобувати на інших турнірах, у категорії до 66 кг. Скидатиму вагу і прагнутиму взяти участь в Іграх».

Також подякував тренерському штабу чемпіон світу Жан Беленюк: «Так сталося, що за розкладом змагань в останній день змагань в греко-римському стилі залишалася одна вагова категорія. І напередодні ввечері, коли всі хлопці вже відпочивали, мені доводилося налаштовуватись на завтрашній день. У цьому мені дуже допомогли тренери, які до кінця вели мене, підтримували і морально і слушними порадами - тактичними. Це неоціненна допомога».

А бронзовий призер ЧС Олександр Чернецький розповів, завдяки чому йому вдалося виграти медаль: «Я перед турніром прочитав книгу китайського мислителя Сунь-Цзи «Мистецтво перемагати», де основна думка зводиться до того, що треба програти, щоб перемогти. І вже по ходу турніру, коли я втратив шанси на перемогу і золоту медаль, я подумав, що вже програв. Тепер треба перемагати. Так і сталося в підсумку».

Як повідомляв УНІАН, на ЧС в Лас-Вегасі збірна України з греко-римської боротьби посіла друге місце в медальному заліку.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/59910