Київ. 15 вересня. УНІАН. Польські інвестори готові вкласти 200 млн дол. у розвиток державно-приватного партнерства з переробки твердих побутових відходів у регіонах України, пілотний проект якого реалізувала компанія «Полвакс-Україна» в Миколаєві.

Про це повідомив віце-президент Асоціації приватних інвесторів Ігор Тютюшкін на прес-конференції в УНІАН.

«Інвестори пропонують інвестиції від 10% до 60% вартості проектів або альтернативно є фінансовий лізинг до 50% вартості обладнання. «Полвакс-Україна» будує заводи «під ключ» з подальшим спільним використанням. При цьому частка інвестора викуповується з останнім лізинговим платежем, а завод переходить у власність держави», - сказав він.

Тютюшкін зазначив, що термін лізингу, який надають інвестори, становить 5-7 років під 7-10% річних.

«Інвестор за 5-7 років будує ефективний бізнес, аби це окупилося і було передано в руки держави», - сказав він.

За словами Тютюшкіна, потенційні учасники інвестиційної програми можуть ознайомитися з умовами фінансування та реалізації проектів на сайті Асоціації приватних інвесторів.

Керівник проекту «Полвакс-Україна» Сергій Глинський, присутній на прес-конференції, зазначив, що використовувана технологія переробки твердих відходів є екологічно безпечною і рентабельною навіть за нинішніх низьких тарифів.

«Типовий проект спроможний забезпечити 15-20 тисяч квадратних метрів житла опаленням і гарячою водою і паралельно видавати електроенергію, тому що установка може бути модульною і призначеною для видачі різного виду енергоносіїв», - сказав він.

За словами Глинського, інвестори планують упродовж найближчих 4-5 років за сприяння «Полвакс-Україна» спорудити 20-30 великих установок потужністю переробки 60-70 тонн твердих відходів на добу.

При цьому керівник Центру розвитку державно-приватного партнерства Євген Радченко, який також брав участь у прес-конференції, наголосив, що партнерами в реалізації проектів можуть стати як місцеві органи влади за сприяння уряду, так і приватні компанії.

За словами керівника Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи, переробка побутових відходів у перспективі може забезпечити заміщення 1,5% споживаного природного газу, а також поліпшити екологічну обстановку у великих містах.

Як повідомляв УНІАН, асоціація «Український екологічний альянс» виступила з ініціативою розробки комплексного механізму поводження з відходами, включає законодавче врегулювання, залучення інвестицій і розвиток соціальної відповідальності.

Кабінет міністрів України на засіданні 18 березня скасував урядову постанову №915, яка регламентує створення державного підприємства «Укрекоресурси», що має монопольне право на утилізацію тари в країні.

За оцінками Міністерства економічного розвитку і торгівлі, дане рішення дасть змогу лібералізувати ринок утилізації відходів і створити до 10 тис. нових робочих місць.