Київ. 14 вересня. УНІАН. Експерти позитивно оцінили наказ Міністерства охорони здоров’я України щодо забезпечення доступу тяжкохворих до знеболювальних препаратів.

Про це йшлося на прес-конференції в УНІАН.

Зазначалося, що затверджений МОЗ наказ № 494 «Про деякі питання придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я» від 7 серпня 2015 року, дасть змогу медикам повною мірою застосовувати знеболювальні препарати для полегшення стану тяжкохворих пацієнтів.

Відео дня

Експерти зазначали, що систему обігу контрольованих препаратів в Україні було змінено ще у 2013 році - постановою Кабміну № 333, однак необхідно було узгодити з нею відповідність профільних наказів, зокрема МОЗ. Через це частина медиків у країні працювала за старими нормативними документами, інша - за новими.

Менеджер напрямку наркополітики програмної ініціативи «Громадське здоров’я» міжнародного фонду «Відродження» Ксенія Шаповал зазначила, що наказ МОЗ від 7 серпня є найпрогресивнішим серед відповідних документів інших країн пострадянського простору.

«Це перемога і для медиків, і для пацієнтів. Це стосується, насамперед, призначення контрольованих препаратів для знеболення лікуючим лікарем самостійно. Рішення лікуючого або сімейного лікаря є остаточним. Це значно поліпшило ситуацію на місцях. До 2013 року такі ліки призначалися комісією. Спрощено систему рецептурних бланків, зокрема, морфін може бути виписаний для пацієнта від 10 до 15 діб. Це принципи паліативної допомоги, гуманної наркополітики, яка має «людське» обличчя», - сказала Шаповал.

Вона выдзначила, що на сьогодні у питанні знеболення тяжкохворих існує повне розуміння в МВС, Держслужбі контролю за наркотиками та МОЗ.

«Ще у 2010 році потреба у знеболенні була задоволена лише на 10-15% від нагальної потреби. Не надавалося адекватне знеболення післяопераційним хворим, пацієнтам у термінальних стадіях. А це значна кількість людей. Щороку в Україні помирає близько 100 тисяч онкологічних хворих, плюс значна кількість хворих з хронічним больовим синдромом», - зазначила Шаповал.

Вона також зауважила, що українські лікарі, маючи великий клінічний досвід, бояться призначати опіоїди, зокрема, морфін, для тяжкохворих.

«Це питання освіти, поширення достовірної медичної інформації. Затвердження цього наказу захищає самого лікаря. Тепер він користується єдиними законодавчими актами, єдиною системою і може спокійно забезпечувати пацієнтів адекватним знеболенням», - наголосила Шаповал.