Київ. 10 вересня. УНІАН. Щорічний Всеукраїнський ярмарок органічних продуктів, на якому виробники з усієї України презентуватимуть свою екологічно чисту продукцію, відбудеться в Києві всьоме в суботу, 12 вересня, повідомив на прес-конференції в УНІАН голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов.

«Сьомий Всеукраїнський ярмарок органічних продуктів відбуватиметься 12 вересня в Києві на Контрактовій площі», - сказав він, відзначивши, що ярмарок проходить у рамках акції «Органічний тиждень в Україні».

За словами Милованова, у заході планують взяти участь понад 300 виробників з усієї України. На ярмарку будуть представлені овочі, фрукти, баштанні, злакові, джеми, морозиво та інші види продуктів, вирощених і вироблених відповідно до стандартів Європейського Союзу: без застосування мінеральних добрив, отрутохімікатів, генної модифікації, штучних барвників і підсилювачів смаку.

Присутній на прес-конференції голова правління асоціації «Біолан Україна» Василь Піндус відзначив, що ідея проводити подібні заходи була запозичена в Європі. Для українських споживачів це можливість поспілкуватися з виробниками і дізнатися подробиці процесу виготовлення екологічно чистих харчових продуктів.

«Це можливість для споживача поспілкуватися з виробниками і з'ясувати, як ця продукція виробляється», - сказав він.

У свою чергу президент всеукраїнської громадської організації «Жива планета» Світлана Берзіна повідомила, що на заході передбачена спеціальна лабораторія, яка в експрес-режимі допоможе відвідувачам порівняти якість органічної продукції з ярмарку і будь-яких продуктів, придбаних в іншому місці.

«Всі бажаючі, які хочуть переконатися, що органічні продукти безпечні, можуть прийти і безплатно протестувати придбані на ярмарку або ж придбані в інших місцях продукти для порівняльної характеристики. У нас працюватиме міні-лабораторія з електронним нітратомером», - сказала вона.

Як відзначила Берзіна, перехід на органічне сільське господарство дозволяє оздоровлювати грунти і питну воду, оскільки передбачає відмову від використання шкідливих хімічних речовин при виробництві. Крім того, така продукція з України користується попитом у Європі, а останнім часом зростає інтерес і азіатських споживачів.

«Вони готові закуповувати, причому там досить вигідні угоди», - відзначила Берзіна.

Милованов відзначив, що йдеться не тільки про виробництво органічної сировини. В Україні налагоджено виробництво готових харчових продуктів з високою доданою вартістю. За його словами, це значне досягнення, оскільки органічна сертифікація готового продукту передбачає наявність таких сертифікатів у всіх виробників і постачальників сировини для виробництва.

«Йде поглиблення переробки. Для виробників – додаткова вартість, а для наших споживачів – більш якісні продукти і все більше і більше заміщення імпортної частки (в продуктах харчування, що споживаються – УНІАН)», - сказав він.

Довідка УНІАН. За даними Федерації органічного руху, споживання органічних продуктів в Україні в 2014 році досягло 14,5 млн євро, тоді як в 2013 році цей показник був зафіксований на рівні 12,2 млн євро. Всього в нашій країні налічується близько 182 сертифікованих органічних господарств. Україна посідає 20-е місце в світі за площею, задіяну під органічне вирощування сільгосппродукції, з показником 400,8 тис. га, що становить 1% від усіх сільськогосподарських угідь в країні.